Начало / Новини / Телефонен разговор по повод ситуацията в Сирия се е провел днес между православните патриарси

Телефонен разговор по повод ситуацията в Сирия се е провел днес между православните патриарси

Днес се е провел телефонен разговор между Руския патриарх Кирил, Вселенския патриарх Вартоломей, Йерусалимския патриарх Теофил, Антиохийския патриарх Йоан и Александрийския патриарх Теодор. 

За проведения разговор обяви сам патриарх Кирил на пресконференция по-рано днес. 

„Ние предприехме тази инициатива, осъзнавайки, че християните не могат да стоят далеч от всичко, което се случва днес в Сирия. Сирия, Близкия изток – това е мястото, където е възникнало християнството, и тези ужасни конфликти, които днес мъчат сирийската земя, могат да създадат заплахи, включително за християнското присъствие. Освен това е съвсем очевидно, че хората страдат. И посланието на Църквата към света винаги е свързано с провъзгласяването на мира между хората и справедливостта. Така че е невъзможно да остане мълчание, когато се случва това, което се случва в Сирия днес“, каза Негово Светейшество патриарх Кирил.

Патриарх Кирил добавя още, че е доволен от проведените разговори, като допълва, че всеки от патриарсите е реагирал с разбиране и притеснение по повод ситуацията в Сирия.

„Има желание да продължим по-нататъшните консултации, за да се опитаме по някакъв начин да повлияем на ситуацията“, казва Руският патриарх.

289104.pСпоред патриарх Кирил Църквата е миротворческа сила. „Казахме, че освен всичко друго християните трябва да повлияят на ситуацията по такъв начин, че насилието да спре, така че войната да спре, така че да няма такива ужасни жертви, които се случват днес. Това беше ясно изразен мироопазващ диалог“, подчерта предстоятелят на Руската църква. 

Патриарх Кирил отбеляза също, че Църквата няма политически цели: „Това е извън всякакъв политически контекст и политическата борба, и това ни дава възможност да говорим с всички.“

След проведените разговори с православните патриарси Московският патриарх се е чул по телефона и с папа Франциск, а по негово поръчение митрополит Иларион Алфеев е провел разговор с  патриарха на Коптската църква Тавадрос II и с предстоятеля на Сиро-яковитската  църква патриарх Игнатий-Ефрем II.

Снимка: Православие.ру

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...