Начало / Uncategorized / Антиохийските патриарси с изявление срещу военните действия на САЩ в Сирия

Антиохийските патриарси с изявление срещу военните действия на САЩ в Сирия

На официалния уебсайт на Православната патриаршия на Антиохия и целия Изток беше публикувано изявление във връзка с атаките, извършени срещу Сирия от САЩ, Великобритания и Франция.

Изявлението осъжда заплахите от военни действия на президента Доналд Тръмп. Атаката на САЩ, Великобритания и Франция е в отговор на химическата атака от 7 април срещу граждани в град Дума. Военните твърдят, че са бомбардирали химически бази.

Ето и текстът на изявлението:

Бог е с нас; Разберете всички народи и се покайте!

Ние, патриарсите: Йоан X, патриарх на Антиохия и целия Изток, Игнатий Ефрем II, Сиро-яковитскипатриарх на Антиохия и целия Близък Изток и Йосиф Абси, елкитският (гръко-католически) патриарх на Антиохия, Александрия и Йерусалим, осъждаме бруталната агресия, която се извърши тази сутрин срещу нашата страна Сирия от САЩ, Франция и Обединеното кралство, под претекст, че сирийското правителство е използвало химическо оръжие. Повишаваме гласовете си, за да потвърдим следното:

  1. Тази брутална агресия е явно нарушение на международните закони и на Хартата на ООН, тъй като това е неоправдано нападение срещу суверенна държава, член на ООН.
  2. Причинява ни голяма болка фактът, че това нападение идва от мощни държави, на които Сирия не е причинила никаква вреда по никакъв начин.
  3. Твърденията на САЩ и други страни, че сирийската армия използва химическо оръжие и че Сирия е държава, която притежава и използва този вид оръжие, е твърдение, което е неоснователно и не се подкрепя от достатъчно ясни доказателства.
  4. Тази неоправдана агресия срещу Сирия, когато независимата международна анкетна комисия е на път да започне работа в Сирия, подкопава работата комисията.
  5. Тази брутална агресия разрушава шансовете за мирно политическо решение и води до ескалация и усложнения.
  6. Тази несправедлива агресия насърчава терористичните организации и им дава импулс да продължат своите действия.
  7. Призоваваме Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации да изпълнява ролята си в постигането на мир, вместо да допринася за ескалацията на войните действия.
  8. Призоваваме всички църкви в страните, участвали в агресията, да изпълняват своите християнски задължения според учението на Евангелието, да осъдят тази агресия и да призоват своите правителства да се ангажират с опазването на международния мир.
  9. Поздравяваме смелостта, героизма и жертвите на сирийската арабска армия, които смело защитават Сирия и осигуряват сигурност на народа си. Молим се за душите на мъчениците и за възстановяването на ранените. Убедени сме, че армията няма да се поклони пред външните или вътрешните терористични агресори; те ще продължат да се борят смело срещу тероризма, докато всеки сантиметър от сирийската земя не бъде очистен от тероризма. Ние също така поздравяваме смелите позиции на държави, които са приятелски настроени към Сирия и нейния народ.

Ние се молим за безопасността, победата и освобождението на Сирия от всякакви войни и терористични действия. Ние също се молим за мир в Сирия и по целия свят и призоваваме за засилване на усилията за национално помирение с цел опазване на страната и запазване на достойнството на цяла Сирия.

289026.p

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...