Начало / Новини / Грузинският патриарх инициира държавна помощ за многодетни семейства

Грузинският патриарх инициира държавна помощ за многодетни семейства

Грузинската църква е сериозно загрижена за демографското положение в страната си. Духовенството редовно говори за необходимостта от активни мерки за подобряване на ситуацията и много от тях открито се застъпват за забрана на аборта на законодателно равнище. 

Според експерти населението на Грузия намалява с 28% за кратко време, което довежда до тежки последици за малката страна. „Струва ми се, че за да коригираме поне частично тази екстремна ситуация, трябва да създадем закон анти-аборт, и да разработим отделен закон за семействата с много деца, да предприемем стъпки, за да им помогнем“, казва в Пасхалното си послание Католикосът и патриарх на Грузия Илия II.

Патриархът също отбелязва, че става въпрос не само за етническите грузински семейства, но и за всички, които живеят в страната, включително абхазците, кисринците, осентинците и асирийците. Патриарх Илия изразява увереност, че могат да бъдат въведени законодателни мерки за семейства с четири или повече деца и че подкрепата за тях трябва да бъде определена възоснова на броя на децата в страната. 

Патриарх Илия е известен със своята борба за запазването на националния идентитет на Грузия. През 2008 г. той стана първият православен патриарх поел инициатива за увеличаване на прираста на населението – той кръщава всяко трето дете родено в страната. 708 деца бяха кръстени през януари т.г. на 52-то масово кръщение. Броят на кръстените от патриарх Илия станаха 33,934 деца. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ловчанска митрополия издаде нова книга – „Благодатни дарове и благодатни хора“

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил на българския книжен пазар излезе новата книга на Ловчанска ...