Начало / Интереси / Проповеди / Митрополит Тихон: Пасхалната светлина е по-голяма от всяка друга светлина

Митрополит Тихон: Пасхалната светлина е по-голяма от всяка друга светлина

Светлината, която сега ни заобикаля в нашите църкви, в нашите манастири и във всяко творение, е по-голяма от това, което може да се отчете от физическите свещи, полилеи или от слънцето и луната.

Светлината, която понастоящем блести, е светлината на драматичната победа на Господ върху ада, над самата смърт. Той беше напомнил на Неговите ученици, че всеки, който живее и вярва в Мене, никога няма да умре, и днес това обещание се изпълни в нас, защото победата на Христос стана наша победа – ние влязохме напълно в нея. Свети Aпостол Павел ни напомня за това, когато казва: Или не знаете, че всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме?

И тъй, ние се съпогребахме с Него чрез кръщението и както Христос възкръсна от мъртвите чрез славата на Отца, тъй и ние да ходим в обновен живот. Защото, ако сме сраснати с подобието на смъртта Му, то ще бъдем съучастници и на възкресението  Му (Римляни 6:3-5).

met-tikhon-videoКато споделяме радостта от Празника на Празниците в нашите общности, с нашите семейства и дори с непознати, нека всички да благодарим за светлината в нашите сърца, защото това не е просто емоционален отговор, а опит на автентичен живот – живот, който пронизва през тъмнината на нашите земни грижи и страсти.

И така, нека се радваме в Господа с благодарност за Неговата голяма победа, и да извикаме с пасхалния химн: Вчера, О, Христос, бях погребан с Тебе, и днес отново ставам с Тебе в Твоето възкресение. Вчера бях разпънат с Тебе, сега мe прослави, Спасителю, в Твоето Царство.

Христос Воскресе!

Тихон

митрополит на цяла Америка и Канада и предстоятел на Американската православна църква

За Ангел Карадаков

Виж още

Нашата отговорност един за друг е огромна

Всяка четвърта неделя след Пасха си спомняме как Христос изцерил разслабения край къпалнята „Витезда“. Този ...