Начало / Интереси / Проповеди / Митрополит Сава: Да се радваме и веселим на Христовата Пасха

Митрополит Сава: Да се радваме и веселим на Христовата Пасха

Радостната вест за възкресението на Христа ни подканя всяка година да се насочим към славата на Бога и Изкупителя, който победи смъртта и пороби силите на ада. Той стана от гроба, беше мъртъв, а ето жив е и до вечни векове „има ключовете на ада и смъртта“ (Откр. 1:18). 

Осъзнавайки тази истина, Светата православна църква, нашата Майка, нарича това събитие „празник на празниците и тържества на тържествата“. Възходът на Христа от мъртвите се превърна в най-важната ценност на нашата вяра. Това стана заради победата над смъртта и ни даде надеждата за пълната свобода, която изпълни и Христовите ученици с оптимизъм. Възкресението на Христос е „радостта на всички радости“. За нея най-сладкият Иисус ни призовава. Честването на Св. Пасха помага на човека да се утвърди във вярата и безсмъртието, които ни е дал Възкръсналият Христос. 

dsc05210 (1)Братя и сестри! Св. Апостоли бяха слаби, докато не им се яви възкръсналият Христос. След неговото откровение, те чуха думите: „Мир вам“, лицата им станаха без страх, изпълниха се със сила и проповядваха истината за възкресението на Господа Иисуса Христа…

Със своята сила  Светият Огън осветява живота ни. Това е особено важно тази година, когато нашата страна празнува 100-годишнината от възстановяването на независимостта си. Това е, което Възкресеният Христос прави! Ние Му благодарим за всичко, победителя над смъртта, който „осветява всеки човек, който идва при него“. 

В Свещеният ден на Христовата Пасха поздравяваме всички наши духовници, монаси и монахини, младежта, децата и всички верни с думите: Христос воскресе!

Митрополит Сава и синодът на Полската православна църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

18239.p

Пасхално послание на св. Йоан Шанхайски от 1940 г.

Пасха, 1940 г., Шанхай. Голяма руска диаспора, принудена да остави родината зад себе си; мнозина ...