Начало / Интереси / Проповеди / Митрополит Сава: Да се радваме и веселим на Христовата Пасха

Митрополит Сава: Да се радваме и веселим на Христовата Пасха

Радостната вест за възкресението на Христа ни подканя всяка година да се насочим към славата на Бога и Изкупителя, който победи смъртта и пороби силите на ада. Той стана от гроба, беше мъртъв, а ето жив е и до вечни векове „има ключовете на ада и смъртта“ (Откр. 1:18). 

Осъзнавайки тази истина, Светата православна църква, нашата Майка, нарича това събитие „празник на празниците и тържества на тържествата“. Възходът на Христа от мъртвите се превърна в най-важната ценност на нашата вяра. Това стана заради победата над смъртта и ни даде надеждата за пълната свобода, която изпълни и Христовите ученици с оптимизъм. Възкресението на Христос е „радостта на всички радости“. За нея най-сладкият Иисус ни призовава. Честването на Св. Пасха помага на човека да се утвърди във вярата и безсмъртието, които ни е дал Възкръсналият Христос. 

dsc05210 (1)Братя и сестри! Св. Апостоли бяха слаби, докато не им се яви възкръсналият Христос. След неговото откровение, те чуха думите: „Мир вам“, лицата им станаха без страх, изпълниха се със сила и проповядваха истината за възкресението на Господа Иисуса Христа…

Със своята сила  Светият Огън осветява живота ни. Това е особено важно тази година, когато нашата страна празнува 100-годишнината от възстановяването на независимостта си. Това е, което Възкресеният Христос прави! Ние Му благодарим за всичко, победителя над смъртта, който „осветява всеки човек, който идва при него“. 

В Свещеният ден на Христовата Пасха поздравяваме всички наши духовници, монаси и монахини, младежта, децата и всички верни с думите: Христос воскресе!

Митрополит Сава и синодът на Полската православна църква. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Нашата отговорност един за друг е огромна

Всяка четвърта неделя след Пасха си спомняме как Христос изцерил разслабения край къпалнята „Витезда“. Този ...