Начало / Uncategorized / Архим. Пахомий: „Духовният живот изисква живот в тайнствата на Църквата“

Архим. Пахомий: „Духовният живот изисква живот в тайнствата на Църквата“

На Велики четвъртък  Църква припомня Тайната вечеря, която започва с Божественото умиване (на нозете) на апостолите.

След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя. За смисъла на Велики четвъртък Ангел Карадаков разговаря с архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“.

Днес е Велики Четвъртък. Църквата възпоменава Тайната вечеря. Защо предателството на Юда се случва точно тогава?

– По обичай евреите извършвали Пасхата петък срещу събота. Пасхата при евреите е свързана с излизането им от Египет и преминаването през Червено море, като вечерта преди излизането те, препасани и обути, готови за път, яли пасхалното агне. Този пасхален агнец за нас се явява Господ Иисус Христос, Който се заколва за нашето спасение. Господ, знаейки, че Той ще бъде предаден и ще умре мъченически за нашето спасение, казал на Своите ученици да приготвят пасхалната вечеря един ден по-рано – в четвъртък. След вечерята Господ Иисус Христос отива със Своите ученици на Елеонската планина, където се помолил, ако може да Го отмине тази чаша. Тогава пристига Юда с една свита войници, за да Го заловят. Юда чрез целувка показва Кого трябва да заловят войниците. Така се извършва и жалкото Юдино предателство.

На този ден е установено тайнството Евхаристия – св. Литургия. Какво е св. Причастие, как човек може да се причасти? Какви са изискванията към него? 

– Да, на Тайната вечеря става установяването на тайнството Евхаристия. Както казахме и по-горе, учениците били събрали в една горница заедно с Господ, за да отпразнуват Пасха. На вечерята Той взел хляба, преломил го и дал на Своите ученици, като казал: „Вземете, яжте, това е Моето тяло, за вас преломявано за прощение на греховете“. След това взел чашата, подал я на учениците и казал: „Пийте от нея всички, защото това е Моята кръв на Новия Завет, която за мнозина се пролива за прощение на греховете“. А след това добавил : „Това правете за Мой спомен“. Тук, в този момент се установява тайнството Евхаристия, което се извършва в Църквата повече от две хиляди години, претворяването на хляба и виното в тяло и кръв на Господа нашего Иисуса Христа. Това е най-голямото чудо, което се извършва на земята. Няма нищо по-велико от това да можем да се приобщим със Самия Господ. Разбира се, за да станем участници в тайнството, ние най-вече трябва да имаме вяра. И чрез пост и изповед, със смирение да можем да пристъпим към светото Причастие, което се извършва на всяка света божествена Литургия. Жалко е, когато хората сами се лишават от приобщаването с тялото и кръвта Господни и се заблуждават, че само с палене на свещи се достига до общение с Бога. Духовният живот изисква живот в тайнствата на Църквата.

На този ден се извършва последованието на 12-те евангелия. Какво представлява то? 

– В четвъртък вечерта на Страстната седмица, по време на утренята се четат 12 евангелия, които разказват за Юдиното предателство, за неправедния съд, за страданията и разпятието на Господ. Евангелията са разпределени в цялата утреня. По-особеното е, че след петото евангелие свещеникът изнася от светия олтар разпятието и го поставя в средата на храма за поклонение от всички хора. Това е особено духовно преживяване за всички християни – да могат да спомнят за всичко това, което извърши Господ Иисус Христос. То е и особено, защото е момент, в който си спомняме за нашите грехове, които са повод и причина за разпятието Христово. Повод за покаяние и смирение в подножието на Божия кръст.

А Опело Христово, което се служи на Велики петък? 

– На следващия ден, Разпети петък, вечерта е отредено да се отслужи Опело Христово. Поради това, че на следващия ден, събота, по юдейски е Пасха, за да не останат по време на празника телата на кръста, юдеите ги снели. Същата вечер Йосиф от Ариматея и Никодим взели тялото Иисусово и го подготвили за погребение, като го помазали по еврейския обичай със смирна и алое и го обвили в чиста плащеница. За спомен на това събитие свещениците събрани около масата, върху която е положена светата плащаница, изпълняват положените песнопения на Опело Христово. Същата вечер се извършва и литийно шествие, което представлява пренасянето на тялото на Господа до гроба, където бил положен. Ние знаем, че идването на Господ на земята цялостно е едно смирение и снизхождане към човешкия род, но тук, особено през Страстната седмица, разбираме за безкрайната любов на Бог към нас, Който се отдал на страдание, разпятие и смърт за нашето спасение.

 

За Николина Александрова

Виж още

Състоянието на манастирите в Струмишка епархия от 1915 г. – II част

Струмишкият митрополит Герасим е един от големите, но малко известни у нас екзархийски митрополити.  Освен ...