Начало / Новини / Благославят древната столица на Грузия

Благославят древната столица на Грузия

Тържествената церемония по благословението на древния столичен град на Грузия – Мцхета, ще се чества тази година на Велика събота, съобщава News-Georgia.

Церемонията ще започне с празнична божествена литургия в историческата катедрала Светичкевели в град Мцхета, последвана от шествие, по време на което улиците на града ще бъдат поръсени със Светите води.

Традицията по благословението на древната грузинска столица е положено от Грузинския патриарх Мелхидесек I. И тази година последованието ще се извърши с благословението на патриарх Илия II. 

Мцхета (на грузински მცხეთა) е град в Грузия, разположен на 20 км северно от Тбилиси. Намира се между скалисти планини при вливането на река Арагви в Мтквари (Кура). Той е един от най-древните градове в страната и нейна първа столица. В цяла Грузия няма друго място, наситено с толкова много свети и култови места като Мцхета. Затова грузинците наричат древния град „Втори Йерусалим“. В него се пази една от най-големите светини на християнския свят – хитона на Христос. Ежегодно на поклонение в Мцхета пристигат хиляди християни от цял свят.

Дълги години Мцхета има статут на „населен пункт“, но през 1956 г. получава статута на град. Днес Мцхета е един от духовните центрове на страната. Наред с Тбилиси и Пицунда, градът е седалище на католикоса – патриарха на цяла Грузия. В края на 19 и началото на 20 век Мцхета и околностите ѝ са обявени за архитектурно-исторически резерват, който е внесен за одобрение за списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. През април 2014 година грузинският патриарх Илия II официално дава на града титлата „Свещен град“. Основание за това става завещанието от 11 век на първия грузински католикос Мелхиседек I.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честит ден на Независимостта!

На 22 септември се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, ...