Начало / Новини / В Св. Гора търсят начин за въвеждане на възобновяеми източници на енергия

В Св. Гора търсят начин за въвеждане на възобновяеми източници на енергия

Експерти от Центъра за опазване на атонското културно наследство на гръцката държава направиха презентация за въвеждането на възобновяеми енергийни източници на Св. Гора, предават гръцките агенции. 

Презентацията бе представена в зала „Стефанос Драгумис“ в Музея на византийската култура в Солун. Презентацията „Енергийният проблем на Атон: Необходимост и предизвикателство“ бе представена от директора на центъра Василиос Хаджимикелилидис и инженерите Ахилеас Капис и Стелиос Корбетис. 

Според експертите строителството и нарастващият брой монаси на Атон през последните десетилетия, както и сериозното нарастване на броя на поклонниците е довело до увеличаване на енергийните нужди на Света гора. Тъй като Атон не е свързан с гръцката електрическа мрежа, нуждите на манастирите са задоволени от независими петролни и дизелови генератори, което води до замърсяване на шума и въздуха и високи разходи за манастирите.

Тъй като през последните години този проблем се изостри, беше решено на Св. Гора да се въведат възобновяеми енергийни източници. Има възможност за производство на електроенергия от природните ресурси на планината като слънчевата светлина, водния поток, вятъра и геотермалната топлина, които взаимно се допълват.

Според експертите на центъра първите фотоволтаични панели, които са инсталирани на Атон през последните пет години, би трябвало да помогнат за удовлетворяването на част от енергийните нужди на полуострова. Председателите уточниха, че центъра планира да изпълни изцяло възобновяемите енергийни източници във всички манастири на Света гора през следващите години.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците от СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село ...