Начало / Новини / Сънародниците ни от Париж се поклониха на Хитона Господен

Сънародниците ни от Париж се поклониха на Хитона Господен

На 18 март 2018 г. Хитона Господен, с който Спасителят е понесъл Своя кръст към Голгота, бе изнесен за поклонение в базиликата на Аржантой, където се и съхранява. 

За втори път членове на Българската православна църковна община “Св. патр. Евтимий Търновски”, придружени от специално дошли за събитието тази година миряни от България от енориите “Св. Атанасий” (Варна) и “Св. Седмочисленици” (София), успяха да се поклонят на светинята. Те станаха съпричастни на разказа на отец Жак Мурад – бивш пленник на Даеш, който в продължение на пет месеца е бил подлаган на изтезания, за да се отрече от вярата си. “Или ще се отречеш от Христа, или ще те заколим” е бил ултиматумът, налаган от неговите похитители, отвлекли още 250 негови енорияши от сирийския град Кариатан (недалеч от Палмир), на който той отговаря с твърдост и упование в Богочовека. В края на своя разказ той призова да не забравяме в молитвите си онези християни, които не са успели да се изплъзнат от ръцете на т.нар. “Ислямска държава”.

Западно и средноевропейският румънски митрополит Йосиф в съслужение с трима православни епископи и множество клирици отслyжи акатист на “Пресладкия Иисус” пред дрехата, изразяваща най-красноречиво Неговата жертвена любов.

Автор: свещеник Иван Карагеоргиев

За Ангел Карадаков

Виж още

Новият храм в село Евренозово ще бъде осветен в края на юни

Село Евренозово има вече свой църковен храм. Той е построен с помощта на дарители. Така ...