Начало / Новини / Изчезва ли християнството от Европа? (СТАТИСТИКА)

Изчезва ли християнството от Европа? (СТАТИСТИКА)

Европа е тръгнала към едно пост-християнско общество, информира британският вестник The Guardian. Обобщението идва от направено изследване, което показва, че мнозинството от младите хора в Европа не изповядват религиозни убеждения и не са част от вероизповедание. 

В проучването са включени младежи между 16 и 29 години. Резултатите показват, че Чешката репулика е най-малко религиозната страна в Европа, като 91% от анкетираните твърдят, че нямат религиозна принадлежност. Между 70% и 80% от младите в Естония, Швеция и Холандия също се определят като нерелигиозни. 

Полша най-религиозна

Най-религиозната страна в Европа пък е Полша, където едва 17% от младите хора се определят за нерелигиозни. Ведната след Полша в класацията е Литва с 25% нерелигиозна младеж. В Обединеното кралство само 7% от анкетираните младежи се определят като англикани, а по-малко от 10% се определят като католици. Младежите, които изповядват исляма са 6% и са на ръба да изпреварят онези, които се определят като част от тадиционното християнско вероизповедание във Великобритания. 

Данните са публикувани в доклад за младите хора и религиозността в Европа, направен от Стивън Буливант, професор по теология  и социология на религията в университета „Св. Мария“ в Лондон. Те са на базата на европейско социално изследване от периода 2014-2016 г. Християнството като стандарт, като норма, е изчезнало и сигурно е за добро или поне за следващите 100 години, казва Буливант. 

Двете най-религиозни страни – Полша и Литва и двете най-малко религиозни – Чехия и Естония са посткомунистически държави. Само в Полша, Португалия и Ирландия повече от 10% от анкетираните млади хора заявяват, че посещават богослуженията най-малко веднъж седмично. 

Чехите най-нерелигиозни 

В Чехия 70% заявяват, че не ходят на църква или на друго място за молитва, а 80% казват, че никога не са се молили. Във Великобритания, Франция, Белгия, Испания и Холандия между 56% и 60% заявяват, че никога не са ходили на църква; почти 70%, че никога не са се молили. 80% от младежите в Полша се определят като католици, които ходят поне веднъж седмично на неделните служби. В Литва 70% се определят за католици, но едва 5% посещават богослуженията в неделя.  

Според проф. Буливант много млади европейци „ще бъдат кръстени и след това никога повече няма да прекрачат прага на църквата“. Соред него културн0-религиозните традиции не се предават от родителите на децата. 

59% от анкетираните млади хора в Русия са посочили, че посещават неделните богослужения, но за сметка на това 41% се определят като християни. Само 14% от анкетираните младежи заявяват, че се молят често. 

На Балканите най-вярващи са румънците

Това показва изследване направено през 2017 г. 89 на сто от нашите съседи са се определили като вярващи. В България през 2017 г. 51% се определят като религиозни хора, 36% – като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя страната ни в средата на „класацията“ по декларирана религиозност – под средните нива в глобален мащаб. У нас 58% вярват в Бог, 29% – че има живот след смъртта, 60% – че човек има душа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Тържествен Пасхален благотворителен концерт “МОСТ НА НЕБЕСАТА”

На 15 май врачанското село Лиляче ще стане домакин на едно от значимите  културни събития ...