Начало / Новини / Изчезва ли християнството от Европа? (СТАТИСТИКА)

Изчезва ли християнството от Европа? (СТАТИСТИКА)

Европа е тръгнала към едно пост-християнско общество, информира британският вестник The Guardian. Обобщението идва от направено изследване, което показва, че мнозинството от младите хора в Европа не изповядват религиозни убеждения и не са част от вероизповедание. 

В проучването са включени младежи между 16 и 29 години. Резултатите показват, че Чешката репулика е най-малко религиозната страна в Европа, като 91% от анкетираните твърдят, че нямат религиозна принадлежност. Между 70% и 80% от младите в Естония, Швеция и Холандия също се определят като нерелигиозни. 

Полша най-религиозна

Най-религиозната страна в Европа пък е Полша, където едва 17% от младите хора се определят за нерелигиозни. Ведната след Полша в класацията е Литва с 25% нерелигиозна младеж. В Обединеното кралство само 7% от анкетираните младежи се определят като англикани, а по-малко от 10% се определят като католици. Младежите, които изповядват исляма са 6% и са на ръба да изпреварят онези, които се определят като част от тадиционното християнско вероизповедание във Великобритания. 

Данните са публикувани в доклад за младите хора и религиозността в Европа, направен от Стивън Буливант, професор по теология  и социология на религията в университета „Св. Мария“ в Лондон. Те са на базата на европейско социално изследване от периода 2014-2016 г. Християнството като стандарт, като норма, е изчезнало и сигурно е за добро или поне за следващите 100 години, казва Буливант. 

Двете най-религиозни страни – Полша и Литва и двете най-малко религиозни – Чехия и Естония са посткомунистически държави. Само в Полша, Португалия и Ирландия повече от 10% от анкетираните млади хора заявяват, че посещават богослуженията най-малко веднъж седмично. 

Чехите най-нерелигиозни 

В Чехия 70% заявяват, че не ходят на църква или на друго място за молитва, а 80% казват, че никога не са се молили. Във Великобритания, Франция, Белгия, Испания и Холандия между 56% и 60% заявяват, че никога не са ходили на църква; почти 70%, че никога не са се молили. 80% от младежите в Полша се определят като католици, които ходят поне веднъж седмично на неделните служби. В Литва 70% се определят за католици, но едва 5% посещават богослуженията в неделя.  

Според проф. Буливант много млади европейци „ще бъдат кръстени и след това никога повече няма да прекрачат прага на църквата“. Соред него културн0-религиозните традиции не се предават от родителите на децата. 

59% от анкетираните млади хора в Русия са посочили, че посещават неделните богослужения, но за сметка на това 41% се определят като християни. Само 14% от анкетираните младежи заявяват, че се молят често. 

На Балканите най-вярващи са румънците

Това показва изследване направено през 2017 г. 89 на сто от нашите съседи са се определили като вярващи. В България през 2017 г. 51% се определят като религиозни хора, 36% – като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя страната ни в средата на „класацията“ по декларирана религиозност – под средните нива в глобален мащаб. У нас 58% вярват в Бог, 29% – че има живот след смъртта, 60% – че човек има душа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...