Начало / Uncategorized / Опитват се да въвлекат Грузинската православна църква в политически игри

Опитват се да въвлекат Грузинската православна църква в политически игри

Грузинската православна църква излезе с изявление относно опитите да намесят Църквата в политически игри, като подчерта, че очаква нова вълна от атаки от онези, които не могат да приемат властта и популярността на Църквата и Негово Светейшество патриарх Илия II и техните традиционни позиции.

По-голямата част от грузинците имат доверие в Църквата и патриарха. Например, анкета на Националния демократичен институт от 2015 г. показва, че патриарх Илия II се ползва с най-голямо доверие в Грузия с одобрение от 87% от населението. Според данни на Международния републикански институт за 2014 г. Църквата в Грузия е смятана за най-надеждната социална институция и се ползва с доверието на 94% от хората.

Патриаршията подчерта, че ще се правят все по-интензивни опити за въвличане на Църквата в политически игри.

„Неприемливо е, че Църквата защитава основите на семейството, териториалната цялост на страната и националните и традиционни ценности и се грижи за правилното образование на младото поколение. Неприемливо е, че Църквата се противопоставя на обявеният от ЛГБТ начин на живот като нормален и протестира срещу либерализацията на контрола над наркотиците и пропагандата на хазарта“, се казва в изявлението.

В изявлението се отбелязва, че Грузинската православна църква постоянно е обект на критика от страна на политически партии и неправителствени организации. Посочва се също, че властта на Църквата е подкопана от миналогодишния случай с опит за убийство на патриарх Илия II, който доведе до присъдата на архиепископ Мамаладзе, въпреки че той самият продължава да твърди, че е невинен. Патриаршията призовава хората в Грузия да не се поддават на клевети и провокации.

„Грузинската православна църква ще продължи да служи на Бога и на нацията и въпреки огромния натиск няма да престане да се грижи за важните за страната и хората въпроси“, заяви патриаршията.

За Николина Александрова

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...