Начало / Uncategorized / 9 румънски светии бяха добавени към календара на РПЦ

9 румънски светии бяха добавени към календара на РПЦ

На срещата на Светият синод на Руската православна църква миналата сряда в Даниловския манастир беше официално решено да бъдат добавени девет румънски светци към календара.

В писмо от 24 март 2017 г. Негово Светейшество румънският патриарх Даниил информира патриарх Кирил за прославянето на цял куп румънски светци от 1950 до 2017 г.

Румънската църкава от своя страна реши да добави към календара си св. Матрона Московска (15 февруари).

В отговор на адресите на патриарх Даниил до местните църкви, Полската православна църква реши през май 2017 г. да добави 40 румънски светци в своя календар.

В сряда Светият синод на Руската църква изслуша доклад от Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион (Алфеев) за румънските светци:

Свети Дионисий (470-537/ 556 г.). Роден в Скития, в съвременна Румъния. Той се премества в Рим в края на 5 век и превежда редица жития на светци на латински, както и колекции от църковни канони. Също така съставя таблици за изчисляване на датата на Пасха.

Свети Даниил (15-ти век). Живял смирено в манастира в Буковина и по-късно се е установил в изолиран район. Много хора идвали при него, включително молдовският владетел Стефан III. Той отказва назначение в Молдова и основава Воронецкия манастир.

Правоверният принц Неагу Басараб (1459-1521 г.). Владетел на Влахия през първата четвърт на 16 век. Той бил щедър дарител за строителството на църкви.

Св. Симеон от Трансилвания (първа половина на 17-ти век – 1656 г.). Избран е за митрополит на Трансилвания през 1643 г. През 1648 г. издава първия Нов Завет на румънски език и Псалтира през 1651 г.

Св. Варлаам от Молдова (края на 16-ти – 1657). Той се бори за националните и религиозните права на румънците в Трансилвания и се застъпва за просвещението и приятелството с Русия. Съставя няколко произведения в защита на Православието. Неговото име е свързано с началото на писмената традиция на румънския език.

Св. Теодора от Сихла (средата на 17-ти и началото на 18-ти век). Скоро след брака си тя и съпругът й поискали благословия да влязат в манастир. Живяла в пост и молитва в планините на централна Румъния.

Св. мъченик принц Константин Бранконеану (1654-1714 г.). Управлява Влахия през 1688 г. Благодетел на много манастири и църкви, грижил се е за духовното просвещение на своя народ и за развитието на печата. Също така търси съюз с Русия. През 1714 г. бил призован в Константинопол от султана, където бил измъчван до смърт, отказвайки да се обърне към исляма. Четиримата му сина Константин, Стефан, Раду, Матей и неговият съветник Янах също били измъчвани с него.

Св. мъченик Анхимос от Влахия (1650-1716 г.). Роден в Грузия, но влязъл в робство при завръщането си от Русия и бил откупен от патриарх Доситей от Йерусалим. Той спечелил известност като опитен миниатюрист и калиграф. Отива във Влахия по покана на св. Константин Бранконеану и е избран за епископ през 1705 г. По-късно става митрополит на Влахия през 1709 г. Убит е от турски войници. Канонизиран от Грузинската църква.

Св. Калиник Церница, епископ на Рамник (1787-1868 г.). Той е игумен на Чернишкия манастир близо до Букурещ, който се превръща в център на печатното дело и социални дейности във Влашко. Отличил се е със смирение и аскетични добродетели. Бил избран за епископ на Рамник през 1850 г. и ангажиран с църковно-строителни и издателски дейности, открива семинария. Малко преди смъртта си се оттегля в манастира, който е основал.

След като чу доклада на митрополита, Светият синод решава да включи светците в своя календар:

Свети Дионисий: 1/14 септември

Свети Даниил Отшелник: 18/31 декември

Свети принц Неагу Басараб: 26 септември/ 9 октомври

Св. Симеон от Трансилвания: 24 април/ 7 май

Св. Варлаам от Молдова: 30 август/ 12 септември

Св. Теодора от Сихла: 7 август

Принц свети Константин Бранконеану: 16/ 29 август

Св. Анхимос от Влахия: 27 септември/ 10 октомври

Св. Калиник от Церница: 11/ 24 април

За Николина Александрова

Виж още

Канонизацията и прославлението на Свети Серафим Софийски Чудотворец – свидетелство за съборното единство на Църквата и благодатния живот в Светия Дух

Темата за съвременните светци на Църквата е изключително интересна и актуална, защото представлява пресечна точка ...