Начало / Uncategorized / Църковната ни община в Париж взе участие в международен концерт посветен на преследваните християни

Църковната ни община в Париж взе участие в международен концерт посветен на преследваните християни

Енорийският хор при църковната ни община в Париж е взел участие в десетия юбилеен междуцърковен концерт, организиран от Асоциацията за изследване на ранното християнство. 

Събитието се състоя на 10 март в парижката църква “Св. Евгений и св. Цецилия”. Темата на тазгодишната църковно-музикална среща беше “Иисус Христос – Светлина за Изтока и Запада”. Певците от десет християнски общности от френската столица и околностите ѝ представиха образци от своето духовно-музикално наследство, съхранено през вековете. Сред тях бяха хорът на румънската катедрала “Св. Архангели”, на арменската църква в Шавил, певци от коптската, халдейската, маронитската и мелкитската църква, както и френски състави за грегорианска музика. Голямото разнообразие от типичните за всяка общност мелодии беше споено от общите теми: Светата Троица, Христос, св. Богородица, мирът, божествената светлина, прошката, евхаристията, братството, милостта. Нашият хор изпълни “Велико славословие” на 1 гл., “Свете тихий” и “Отче наш” на 5 гл.

Това е четвъртото подобно концертно участие на общината ни, която неведнъж се е включвала и в останалите прояви на асоциацията. Те са посветени на изследването на корените на християнството, възраждането на традицията на наизустяване на евангелията, междухристиянския диалог и най-вече подкрепата за подложените на гонения християнски общности в Близкия изток. На тях беше посветен и състоялият се концерт.
По информация на църковната ни община в Париж, Франция. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Църквата „Света Троица” в село Айдемир е на повече от 180 години

Църквата „Света Троица” в силистренското село Айдемир е на повече от 180 години. Казват за ...