Начало / Новини / Православната църква във Финландия се обяви против евтаназията

Православната църква във Финландия се обяви против евтаназията

Против евтаназията се обяди синодът на Финландската православна църква, Вселенска патриаршия в официално становище по повод гражданска инициатива за легелизиране на евтаназията. Становището е направено по молба на Парламентарната комисия по социалниte и здравни въпроси, съобщава сайтът на Финландската църква. 

Изразявайки позицията заявена от не една от Поместните православни църкви, Синодът на църквата във Финландия заявява неодобрението си към практиката за евтаназия. „В православното богословие смъртта се разглежда като тайна, която не може да бъде напълно разбрана и изчерпателно обяснена“, се казва в изявлението на архиереите. 

Според учението на Църквата животът обединява тялото и душата, а смъртта означава нарушаването на това единство. Душата е невидима и безсмъртна. Душата може да постигне безсмъртие чрез единство с Бога. Православното богословие, прегръщайки целия човек, безсмъртието на душата не може да бъде замислено изолирано от телесното възкресение. Смъртта като биологичен феномен се отнася единствено до тялото, видимата и конкретна част от нашата човешка природа. Смърт означава разрушаване на тялото, което е лишено от възможността „да следва движението на душата“ и да получава живителна енергия от нея. Така, според учението на православната църква, смъртта не е краят на съществуването, а разделението на тялото и душата.

laboratory-2815641_960_720В същото време митрополитите подчертават, че съвременната медицина позволява да се запази жизнеспособността на пациента в състояние, в което качеството на живот вече не може да се счита за добро. В писмото им се подчертава още, че убиването на някой или помагането на някой да се самоубие не е нито добра смърт („евтаназия“), нито помощ в смърт, а престъпна дейност. „Ние не можем в никакъв случай да одобрим такива действия, тъй като те нарушават законите на природата и противоречат на основните заповеди на християнството“, пише още в писмото.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Серафим Софийски и годишнина от неговата канонизация

Тържествена архиерейска св. Литургия бе отслужена днес в храма-подворие „Св. Николай Мирликийски” от Техни Високопреосвещенства ...