Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил: Нека направим Христос център на нашия живот

Патриарх Даниил: Нека направим Христос център на нашия живот

„За разлика от 14 септември, когато център на празника е разпъването на Христос, то на Неделя Кръстопоклонна център е взимането на кръста от всеки християнин и как приемаме светлината и делото на Св. Кръст в нашия личен живот“, заяви Румънският патриарх Даниил в своята неделна проповед по повод третата неделя на Великия пост. 

Патриархът посочва още, че това, което се изисква от християнина, за да бъде той угоден на Бога е самоотричането, поемането и носенето на Кръста и подражание на Христос. „Приемане носенето на Кръста, обаче, не означава самооунищожение, а освобождение от егоистичния ни начин на живот“, допълни патриархът. 

Обикновено живеем егоистично. Винаги мислим за събирането на повече богатства, слава, сили, по-добър живот. Но Христос ни казва, че трябва да се отречем от себе си т.е. фокусът на живота ни да не бъде изцяло върху нас; да се освободим от егоизма и да направим Христос център на живота си. 

Duminica-Sfintei-Cruci-la-CP-19Румънският патриарх определи самоотричането като „отричане от егоистичния и страстен начин на живот в угода на Бога и на хората, които имат нужда“. Или казано иначе: „отваряне за общение с Бога и ближните, желание за живот, изпълнен от смирение към Бога и любов към другите“, допълни още патриарх Даниил. 

Снимка: Базилика.ро

За Ангел Карадаков

Виж още

Църквата „Света Троица” в село Айдемир е на повече от 180 години

Църквата „Света Троица” в силистренското село Айдемир е на повече от 180 години. Казват за ...