Начало / Uncategorized / Сръбската патриаршия планира да промени името си

Сръбската патриаршия планира да промени името си

Новото официално име на Сръбската православна църква (СПЦ) ще бъде Сръбска православна църква – Печка патриаршия (СПЦ-ПП).

Сръбската православна църква планира официално са промени името си, като добави „Печка патриаршия“. Целта е Сръбската църква да подобри отношенията си със самопровъзгласилата се независима провинция, призната вече от някои за отделна държава Косово, в която се намира и манастира на Печката патриаршия, съобщава сръбският вестник Вечерне Новости.

Промяната се очаква да настъпи след приемането на новия устав на Сръбската църква, което ще стане през май месец. Според вестника съществуващия устав на СПЦ в многото си части е остарял и почти неприложим. Последно е бил преразглеждан през далечната 1947 г. „С времето той става несистематичен и трудно се чете и прилага“, допълва сръбското издание, като се позовава на свой източник от Сръбската патриаршия. 

Работата по новия устав започна през 2012 г. Тогава началник на комисията, която се нае да се занимава с този въпрос бе митрополитът на Черна гора – Амфилохий. Вечерне Новости допълва още, че промяната на името е с цел „укрепването на отношенията“ с Косово, където се намират много от най-значимите сръбски православни манастири и църкви, включително патриаршеския комплекс в Печ и манастирите Грачаница и Дечани, които са в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. 

Обявилата независимост провинция все още не е призната за отделна държава от Русия, Беларус, Румъния, Украйна, Гърция, Босна и Херцеговина, Молдова, Грузия и Кипър. През 2008 година България призна Косово за отделна държава и така стана 18-та държава в ЕС. Това се случи в правителството на Сергей Станишев. 

Иначе Печ е официалното седалище на Сръбската патриаршия от 1346 до 1766 г., а сръбският предстоятел и до днес носи названието архиепископ на Печ, Белградски и Карловички митрополит. 

Друга важна промяна в новия устав на СПЦ ще бъде и избора на патриарх. Очаква се Синодът на Сръбската църква да започне да избира предстоятеля си, а не да тегли жребий, както до сега. Изискуемото мнозинство трябва да бъде две трети от гласовете. Практиката за теглене на жребий идва от апостолски времена, но в повечето устави на православните поместни църкви днес е заменено с гласуване. Новият устав ще позволи също така епископски катедри да бъдат въздигани в званието на митрополии. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отец Стилиян Табаков: Св. Андрей Първозвани е проповядвал по нашите земи

„Искам да подчертая един факт, на който ние българите не му обръщаме внимание. Фактът, че ...