Начало / Uncategorized / За войната в Сирия, православието и вярата през погледа на младия сириец Канон Аллам

За войната в Сирия, православието и вярата през погледа на младия сириец Канон Аллам

Запознах се с Канон в Румъния по време на Международната младежка среща. Паднахме се да бъдем в една група.

В една от почивките се заговорихме и беше изключително интересно за мен да разбера нещо повече за Православието в една от най-разрушените страни в момента. Доста време вече военни действия бушуват в страната му. Но той не само, че не е тъжен, депресиран или унил, а точно обратното – беше радостен и с искрена вяра в Бога. Точно заради това в дните на Великия пост му предложих да си поговорим за няколко неща. Вижте от първо лице историята за войната в Сирия и живота на православната църква там, и научете повече за Антиохийската патриаршия и дейността ѝ в САЩ. 

– Канон, разкажи на нашите читатели за себе си. Как откри Бог и Православната църква?

– Името ми е Канон Аллам, на 28 години. Аз съм от Дамаск, Сирия и втора година изучавам Теология в Института „Свети Йоан“ в Дамаск.

– Ти си роден в Сирия. Много често чуваме новини за войната там. Как Православната Църква и православните преживяват всичко това?

21430289_10155684615372445_110558169718158888_n
Канон Аллам

– Войната бушува в продължение на 7 години. Трудно е за всички, тъй като никой дом в Сирия не е безопасен. Християните са страдали в много отношения, но и Иисус пострада на кръста и така е поставил основите на нашата църква. През последните 3 години много млади хора избягаха в Европа с незаконни средства, за да намерят шанс за живот, тъй като войната опустоши страната по всякакъв начин. Това „обезкървяване“ на младежта е най-големият проблем, от който нашата Църква страда. Едно малко наблюдение – в моята църква обикновено идваха до 32 души на неделните литургии, а сега останаха само 5-ма.

Войната причини големи страдания, тъй като много от семействата са разделени, с един родител, който е отишъл ​​в чужбина, за да може да изведе и своето семейство.

Православните като всички хора в криза се обръщат по два начина. Едни се обръщат към Бога, други се обръщат в обратната посока. Тъй като хората се опитват да намерят пътя отново. Църквата е отворила портата си за всеки, който се нуждае от помощ, колкото е възможно. Но имаше случаи, когато западни министри се опитаха да преобърнат православните и вярата им чрез подкупи и финансова помощ.

– В дните на Великия пост сме. Как може младият човек да спазва поста и да бъде в Църквата, въпреки младостта?

– Всичко трябва да започне в семейството. Това е, което казват всички отци на църквата, че когато сте свикнали да постите от най-ранна възраст, ще бъде по-лесно. По време на Великия пост е лесно, ако човек се ангажира с Църквата и участва в службите. Всичко това подготвя човек за Възкресението. Така че, накратко, обединявайки се с група от хора, ставаш обединен около Христос.

– През септември се срещнахме в Румъния на срещата на православната младеж. С какви очаквания отиде ​​в Румъния и с какви впечатления я напусна?

– Румъния ми беше позната, но не знаех нищо за страната, затова не знаех какво да очаквам. Когато пристигнахме, бяхме посрещнати в столицата, но онова, което наистина остави следа е силната православна вяра в страната. Страната може би няма добра икономика, но в духовно отношение е толкова богата, колкото всяка църква, която посещавате, благовонията и ароматите, идващи от мощите на светиите. Нашето посещение в планината Сикгла ме впечатли, тъй като е много благодатно място, заради трудолюбието на монасите там. И накрая открихме богатата история на Антиохия и Румъния, които имат обща история.

– Смяташ ли, че традиционно православните държави не оценяват напълно своята история и връзка с Православната църква?

– Да, можем да кажем такова нещо. Когато изучаваш история, ще откриеш колко история споделяме като православни. Православните държави трябва да бъдат по-отворени една към друга и да си помагат взаимно.

21369320_1663721110318502_400406754031334118_n
По време на срещата в Яш, Румъния.

– Какво мислиш за Православието в Америка? Антиохийската патриаршия развива сериозна мисионерска дейност там. 

– Антиохийската патриаршия разработи там голяма проповедническа и мисионерска дейност. Православието в Америка процъфтява. Имам свещеник от моето семейство в САЩ. Виждам, че има много обърнати в Православието, а в големите енории още повече. Това е уникално явление, особено за Антиохия. Ние сме свикнали да живеем в мултирелигиозна общност, което можете да видите в Дамаск, тъй като всички християнски патриаршии са близо една до друга. Така че това ежедневие на толерантност е направило по-лесно Антиохийската църква да приеме повече хора в своите редици. Това, което направи това много успешно, по мое мнение.

– Това е първото ти интервю за българска медия. Какво би пожелал на нашите читатели?

– Да, така е. Пожелавам лек и спасителен пост и всеки да се издига към Христос. И бих искал да помоля всеки да се моли за Сирия и за отвлечените митрополити от Алепо – Павел Язиджи и Йоан Ибрахим.

С Канон Аллам разговаря Ангел Карадаков. 

За Николина Александрова

Виж още

Стенописи от 10 век смайват с изящество и цветове в Боянската църква

Ако чужденец пита софиянци кои забележителности да посети в София сред препоръките неизменно е уникалната ...