Начало / Uncategorized / За войната в Сирия, православието и вярата през погледа на младия сириец Канон Аллам

За войната в Сирия, православието и вярата през погледа на младия сириец Канон Аллам

Запознах се с Канон в Румъния по време на Международната младежка среща. Паднахме се да бъдем в една група.

В една от почивките се заговорихме и беше изключително интересно за мен да разбера нещо повече за Православието в една от най-разрушените страни в момента. Доста време вече военни действия бушуват в страната му. Но той не само, че не е тъжен, депресиран или унил, а точно обратното – беше радостен и с искрена вяра в Бога. Точно заради това в дните на Великия пост му предложих да си поговорим за няколко неща. Вижте от първо лице историята за войната в Сирия и живота на православната църква там, и научете повече за Антиохийската патриаршия и дейността ѝ в САЩ. 

– Канон, разкажи на нашите читатели за себе си. Как откри Бог и Православната църква?

– Името ми е Канон Аллам, на 28 години. Аз съм от Дамаск, Сирия и втора година изучавам Теология в Института „Свети Йоан“ в Дамаск.

– Ти си роден в Сирия. Много често чуваме новини за войната там. Как Православната Църква и православните преживяват всичко това?

21430289_10155684615372445_110558169718158888_n
Канон Аллам

– Войната бушува в продължение на 7 години. Трудно е за всички, тъй като никой дом в Сирия не е безопасен. Християните са страдали в много отношения, но и Иисус пострада на кръста и така е поставил основите на нашата църква. През последните 3 години много млади хора избягаха в Европа с незаконни средства, за да намерят шанс за живот, тъй като войната опустоши страната по всякакъв начин. Това „обезкървяване“ на младежта е най-големият проблем, от който нашата Църква страда. Едно малко наблюдение – в моята църква обикновено идваха до 32 души на неделните литургии, а сега останаха само 5-ма.

Войната причини големи страдания, тъй като много от семействата са разделени, с един родител, който е отишъл ​​в чужбина, за да може да изведе и своето семейство.

Православните като всички хора в криза се обръщат по два начина. Едни се обръщат към Бога, други се обръщат в обратната посока. Тъй като хората се опитват да намерят пътя отново. Църквата е отворила портата си за всеки, който се нуждае от помощ, колкото е възможно. Но имаше случаи, когато западни министри се опитаха да преобърнат православните и вярата им чрез подкупи и финансова помощ.

– В дните на Великия пост сме. Как може младият човек да спазва поста и да бъде в Църквата, въпреки младостта?

– Всичко трябва да започне в семейството. Това е, което казват всички отци на църквата, че когато сте свикнали да постите от най-ранна възраст, ще бъде по-лесно. По време на Великия пост е лесно, ако човек се ангажира с Църквата и участва в службите. Всичко това подготвя човек за Възкресението. Така че, накратко, обединявайки се с група от хора, ставаш обединен около Христос.

– През септември се срещнахме в Румъния на срещата на православната младеж. С какви очаквания отиде ​​в Румъния и с какви впечатления я напусна?

– Румъния ми беше позната, но не знаех нищо за страната, затова не знаех какво да очаквам. Когато пристигнахме, бяхме посрещнати в столицата, но онова, което наистина остави следа е силната православна вяра в страната. Страната може би няма добра икономика, но в духовно отношение е толкова богата, колкото всяка църква, която посещавате, благовонията и ароматите, идващи от мощите на светиите. Нашето посещение в планината Сикгла ме впечатли, тъй като е много благодатно място, заради трудолюбието на монасите там. И накрая открихме богатата история на Антиохия и Румъния, които имат обща история.

– Смяташ ли, че традиционно православните държави не оценяват напълно своята история и връзка с Православната църква?

– Да, можем да кажем такова нещо. Когато изучаваш история, ще откриеш колко история споделяме като православни. Православните държави трябва да бъдат по-отворени една към друга и да си помагат взаимно.

21369320_1663721110318502_400406754031334118_n
По време на срещата в Яш, Румъния.

– Какво мислиш за Православието в Америка? Антиохийската патриаршия развива сериозна мисионерска дейност там. 

– Антиохийската патриаршия разработи там голяма проповедническа и мисионерска дейност. Православието в Америка процъфтява. Имам свещеник от моето семейство в САЩ. Виждам, че има много обърнати в Православието, а в големите енории още повече. Това е уникално явление, особено за Антиохия. Ние сме свикнали да живеем в мултирелигиозна общност, което можете да видите в Дамаск, тъй като всички християнски патриаршии са близо една до друга. Така че това ежедневие на толерантност е направило по-лесно Антиохийската църква да приеме повече хора в своите редици. Това, което направи това много успешно, по мое мнение.

– Това е първото ти интервю за българска медия. Какво би пожелал на нашите читатели?

– Да, така е. Пожелавам лек и спасителен пост и всеки да се издига към Христос. И бих искал да помоля всеки да се моли за Сирия и за отвлечените митрополити от Алепо – Павел Язиджи и Йоан Ибрахим.

С Канон Аллам разговаря Ангел Карадаков. 

За Николина Александрова

Виж още

Румънската църква организира среща на православните жени

Епископ Киприан от Румънската църква ще присъства на първата среща на православните жени през 2020 ...