Начало / Uncategorized / Православието в Гватемала победи в съдебна битка

Православието в Гватемала победи в съдебна битка

Майка Ина, игуменката на манастира „Света Троица“ в Аматитлан, Гватемала и ръководител на сиропиталището Хогар Рафаел Айау, съобщи радостната новина от  победата в съдебните битки, които водеше сиропиталището през изминалата година.

Домът за сираци, основан през 1857 г., и имуществото му в столицата бяха дадени на майка Инес и на монахините от манастира „Св. Троица“ през 1996 г. от бившия президент Арзу за период от петдесет години. Само две седмици след катастрофален пожар в друго сиропиталище главният прокурор изпратил писмо, в което се заявява, че държавата е възстановявала имота, въпреки че е бил даден на сестрите. Държавата твърдеше, че се нуждае от имота, за да се грижи за деца със специални нужди и че правното споразумение с манастира не е било правилно регистрирано и така не е обвързващо за държавата.

Сиропиталището е било дом на стотици деца през годините и успешно е възприел над 500 деца. В него има специализирано общинско училище за деца със специални потребности, безплатен университет, културен център и се развиват много други дейности.

За Николина Александрова

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...