Начало / Uncategorized / Патриарх Йоан X: В Сирия църквите се възстановяват въпреки войната

Патриарх Йоан X: В Сирия църквите се възстановяват въпреки войната

В интервю за руската международна агенция РИА Новости, Негово Светейшество Антиохийският патриарх Йоан X говори за сегашното положение в Сирия и възстановяването на православните храмове в страната въпреки военните действия, които се водят там. 

Той посочва, че терористичните актове и войната в Сирия нямат връзка с „конкретна религия или група хора“. В Сирия „и църквите и джамиите са унищожавани. И християните и мюсюлманите умират“. Според Антиохийския патриарх през последните три години са възстановени три православни храма, а древният манастир в селото Маалюла вече е в процес на реставрация. Това е манастирът на светиите Сергий и Бакхус, разположен североизточно от Дамаск в район, където арамейският език, говорен от самия Господ Иисус, все още се употребява от местното население. 

wpid-patriarch-johnx-600x3991Попитан какво мисли за следвоенна Сирия, патриарх Йоан X изразява надежда, че „Сирия ще бъде по-добра, отколкото преди войната. Виждаме, че християните се завръщат в домовете си в Алепо. Възстановяват инфраструктурата и изобщо всичко свързано с мирния живот. Надяваме се, че това ще продължи и в бъдеще“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...