Начало / Коментар / Вселенският патриарх изрази загриженост за честите атаки срещу църкви в Украйна

Вселенският патриарх изрази загриженост за честите атаки срещу църкви в Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей е изпратил писмо в подкрепа на Украинската православна църква-Московска патриаршия, в което изразява загриженост за увеличаването на броя на атаките срущи църкви на каноничната УПЦ-МП. 

Това съобщи в сряда службата за комуникация на Отдела за Външни църковни отношения на Московската патриаршия, цитирано от ТАСС.

На 3 февруари в квартала Сиковски на Лвов, радикално настроени хора запалват пожар в катедралата „Св. Владимир“ на каноничната Украинска църква. 

Тези актове на насилие ясно показват колко разрушителна и опасна е политическата идеология, която е лишена от спасителното послание на Новия Завет, което ни освобождава от безбожните идеали и провъзгласява, че в Христа „няма нито юдеин, нито грък“.

varfolomey_(2)Казва в писмото си Вселенският патриарх Вартоломей. По думите му всички прояви на насилие, насочени срещу православния храм, увеличават напрежението и разделението в украинското общество. Писма в подкрепа на Украинската православна църква са изпратили също така Сръбската православна църква, Гръцката православна църква, както и църквата на Чехия и Словакия.

Инцидентът в Лвовската епархия е поредната атака срещу храмове на каноничната православна църква на територията на Украйна. На 26 февруари бе ограбен и осквернен храмът „Рождество Богородично“ в Путивл. Тогава неизвестни все още лица са разбили една от вратите на олтара и са ограбили икони, осквернили са и св. олтар. За две години десетки храмове и манастири на каноничната църква са били ограбени, осквернени или запалени. 

 

 

За Добротолюбие

Виж още

Правителството на Египет отпуска пари за възстановяване на древния манастир „Св. Екатерина“

Египетското правителство обяви, че разполага с 40 милиона египетски лири или 2.5 милиона долара за ...