Начало / Коментар / Вселенският патриарх изрази загриженост за честите атаки срещу църкви в Украйна

Вселенският патриарх изрази загриженост за честите атаки срещу църкви в Украйна

Вселенският патриарх Вартоломей е изпратил писмо в подкрепа на Украинската православна църква-Московска патриаршия, в което изразява загриженост за увеличаването на броя на атаките срущи църкви на каноничната УПЦ-МП. 

Това съобщи в сряда службата за комуникация на Отдела за Външни църковни отношения на Московската патриаршия, цитирано от ТАСС.

На 3 февруари в квартала Сиковски на Лвов, радикално настроени хора запалват пожар в катедралата „Св. Владимир“ на каноничната Украинска църква. 

Тези актове на насилие ясно показват колко разрушителна и опасна е политическата идеология, която е лишена от спасителното послание на Новия Завет, което ни освобождава от безбожните идеали и провъзгласява, че в Христа „няма нито юдеин, нито грък“.

varfolomey_(2)Казва в писмото си Вселенският патриарх Вартоломей. По думите му всички прояви на насилие, насочени срещу православния храм, увеличават напрежението и разделението в украинското общество. Писма в подкрепа на Украинската православна църква са изпратили също така Сръбската православна църква, Гръцката православна църква, както и църквата на Чехия и Словакия.

Инцидентът в Лвовската епархия е поредната атака срещу храмове на каноничната православна църква на територията на Украйна. На 26 февруари бе ограбен и осквернен храмът „Рождество Богородично“ в Путивл. Тогава неизвестни все още лица са разбили една от вратите на олтара и са ограбили икони, осквернили са и св. олтар. За две години десетки храмове и манастири на каноничната църква са били ограбени, осквернени или запалени. 

 

 

За Добротолюбие

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...