Начало / Uncategorized / Кипърският архиепископ събра архиереи от целия Православен свят по повод своята годишнина

Кипърският архиепископ събра архиереи от целия Православен свят по повод своята годишнина

Двама патриарси и митрополити от почти целия православен свят тържествено отбелязаха юбилея на Кипърския архиепископ Хризостом, който чества 40 години служение на Кипърската църква. 

Честванията започнаха на 23 февруари, когато в Кипър пристигнаха Антиохийският патриарх Йоан X и Александрийският патриарх Теодор II, а заедно с тях представители на Поместните православни църкви. Представител на Българската православна църква е Врачанският митрополит Григорий. 

На 23 февруари архиепископ Хризостом посрещна гостите си и им благодари за това, че са го уважили и че са дошли да съучастват в неговата и на Кипърската църква радост. 

На 25 февруари бе отслужена тържествена св. литургия по повод Неделя на Православието, като молитвено участие взе президентът на Кипър Никос Анастасиадис и десетки православни християни от Кипър. Богослужението бе в катедралния храм „Св. София“. След богослужението поздравителни адреси прочетоха митрополити от Кипърската църква, както и двамата патриарси, като дадоха своята висока оценка за дейността на архиепископ Хризостом, която неминуемо е в полза на Православието. Прочетено бе и послание от Вселенския патриарх Вартоломей. 

Кипърската православна църква е основана от апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие. Първи епископ на Кипър е ученикът на апостола Йосия, наречен Варнава („син на утешението“) – левит, родом кипърец; оттогава за първи епископ на Кипър неизменно е бил избиран само местен човек. Немалко драматични събития са видели стените на древните обители на острова. Една от най-старите катедри на християнския свят е Китийската, чийто първи епископ по предание е св. Лазар Четвъртодневни. Първи президент на Република Кипър става националният герой, предстоятелят на Кипърската Църква Блаженейшият Архиепископ Макарий III.

Снимки: Антиохийска патриаршия

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...