Начало / Uncategorized / Тайнството на Църквата и природата на спасението

Тайнството на Църквата и природата на спасението

Има известна празнота в опитите да се живее християнски живот извън живота на Църквата.

Това е така, защото е наистина невъзможно да живеем като християни без Църквата. Четенето на Писанията и нашата ангажираност към молитвата са важни основи в живота на християнина, но те са непълни без мистичния и тайнствен живот, който се намира в Църквата.

Ако се надяваме да растем духовно, ще се възползваме от Тайнствата, които се намират само в Църквата. Без Тайнството на изповедта на Църквата нямаме надежда за промяна и святост, защото без общия живот на Църквата нашите грехове ни държат като пленници. Без тайнството на Христовото Тяло и Кръв, получено по време на Божествената Литургия в Църквата, изцелението на душата и спасението остават невъзможни.

Центърът на църковната евхаристийна литургия се намира в слизането, външния вид, божественото присъствие на възкръсналия Христос и е от основно значение за всеки момент на литургията. Като вярващи, участието в Причастието всъщност е този момент, когато се срещаме с живия човек – Господа, Който влиза в църквата като „Царят на вселената, Който се носи невидимо…“. Този акт е толкова централен за живота на християнина, че го прави необходим компонент за това да бъдеш християнин.

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...