Начало / Новини / 200-годишната църква в Радилово отбелязва храмов празник

200-годишната църква в Радилово отбелязва храмов празник

На 17 февруари, когато православната църква почита паметта на християнския светец-воин Теодор Тирон, църквата в пещерското село Радилово, която носи името на светеца, отбелязва храмов празник и 200 години от завършването и освещаването си, пише BGNEWS.

Празникът ще се отбележи с отслужване на света Литургия за здраве и благочестие на миряните, а самото честване на годишнината ще бъде през месец май или септември, защото в момента текат спешни ремонти във вътрешността на храма.

Църквата в Радилово е една от двете най-стари действащи вкопани църкви в Пазарджишкия край. Тя е със статут на паметник на културата от местно значение. За построяването и освещаването на църквата има запазена каменна плоча, която сочи 1818 като година на освещаването ѝ. Храмът е бил  изгорен през Априлското въстание и отново възстановен през 1883 година.

Има писмени доказателства, че на мястото на изградената каменна църква е имало стар дървен храм, в който местното население се е черкувало още през 17-ти и 18-ти век.

За Ангел Карадаков

Виж още

Изпълват се 25 години от кончината на Браницкия епископ Герасим

На 25 май се изпълват 25 години от кончината на Браницкия епископ Герасим, съобщи официалният ...