Начало / Новини / В Швеция почетоха трима новопросияли светци

В Швеция почетоха трима новопросияли светци

Пищен празник в прослава на новопросиялите в последните години светии Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливит и Яковос Цаликис, подари на своите епархиоти Шведската света митрополия на Гръцката православна църква.

Божествената Света литургия в катедралата „Св. Георги“ в Стокхолм бе възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Швеция Клеопа (Странгилис) в съслужение с отци от Гърция и Швеция. Един от тях, отец Михалис Андруцос от Янина създава иконата на тримата светии и я дарява на Катедралата в Стокхолм.

Там всички православни, могат да се поклонят пред светите образи на канонизираните през последните няколко дни светци, за които отдавна има свидетелства за чудесното им застъпничество. Митрополит Клеопа, неотдавна бе на поклонение на гроба на свети Яков (Цаликис) на о. Евия. След края на Литургията, той разказа за живота на светците и примера, който ние можем да поемем от тях. Той предаде и отеческото благословение на Вселенския патриарх Вартоломей за епархиотите от Швеция.

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...