Начало / Uncategorized / Простихме се с дядо Добри

Простихме се с дядо Добри

Днес България се прости със своя пример за себеотрицание и безсребреничество в името Христово – в с. Байлово бе погребан дядо Добри.

В 8:00 часа сутринта в църквата „Св. св. Кирил и Методий“ започна заупокойната литургия, последвана от опелото на обичания от цял народ старец, отслужено от Тивериополския епископ Тихон. Молитвено участие в службата взе Негово Светейшество патриарх Неофит.

„Дядо Добри не ни напуска, той ще бъде сред нас.“  – каза в словото си епископ Тихон – „Той ще бъде сред нас, защото в стремежа си към Господа, в неговата обич към светата ни Църква той със своята скромност, със своята личност, със своя пример запали сърцата на мнозина от нас. Той направи нещо, което ние всъщност копнеем да направим – искаме някак си да се приближим до Бога, а и не знаем как, и ни спират толкова много уж съвсем обективни житейски причини. А видяхме, че той – един най-обикновен човек, без докторски и професорски титли, без висши духовни звания, не само че се приближи толкова до нашия Господ, а Той реши да го приведе в Своето Царство небесно. Ще бъдете несправедливи, ако просто така сте се радвали, че има такъв човек, който въплъщава нещо, за което копнеем. Ще бъдете несправедливи, защото той не искаше да му се радвате, да го възхвалявате. Той искаше да запали сърцата ви, да ви накара и вие да се замислите… Не оставяйте неговия живот в подвиг да бъде така самотна лястовичка, която носи пролетта; опитайте се и вие лично, предавайте на всеки, който желае да ви слуша, че доброто трябва да бъде преумножавано. Това е смисълът на нашия живот на земята. Бог, който е Абсолютното добро, да преумножаваме – Неговата същност и Неговата повеля, да насаждаме любовта помежду ни и така да множим доброто в света.“ – каза епископ Тихон.

По-рано през деня в свое обръщение към скърбящите за дядо Добри Негово Светейшество патриарх Неофит подчерта, че „верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а споменът за праведника ще пребъде благословен“ (Притч. 10:7). Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Свещ. Писание и Свещ. Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.“

Патриарх Неофит призова: Нека споменът за него ни носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове!“

Поклонението пред тленните останки на дядо Добри продължи два дни. В храма се стекоха десетки духовни лица и стотици хора, желаещи да се простят с подвижника, показал им пътя към Царството Божие. 

Дядо Добри почина на 13 февруари 2018 г. на 103 години. Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово и с живота си свидетелства, че подражанието на светия живот в името на Бога е възможно и в нашето съвремие. Дядо Добри всеки ден години наред събира милостиня и през 2009 година дарява 35 700 лева на катедралата „Св. Александър Невски“ – така става най-големият дарител на Патриаршеската катедрала. През годините той е правил дарения и за множество други храмове и манастири.

Дядо Добри, когото много хора наричаха „Светецът от Байлово“, e погребан в двора на църквата „Св. св. Кирий и Методий“, само на няколко крачки от къщата, в която той живееше в продължение на много години.

Снимки: Ангел Бончев

За Николина Александрова

Виж още

Ученици от Софийската духовна семинария посетиха Рилската света обител

На 22-ри септември – Деня на независимостта учениците от Софийска духовна семинария посетиха Рилската св. ...