Начало / Uncategorized / Проведе се 7-та Асамблея на  православните епископи на Австралия и  Океания

Проведе се 7-та Асамблея на  православните епископи на Австралия и  Океания

Членовете на Седмата Асамблея на  епископите на Австралия и  Океания се срещнаха в гр.Сидни в четвъртък, 8 февруари 2018 г., под ръководството на Негово Високопреосвещенство архиепископ Стилянос от Австралия.

Още веднъж беше дадена възможност на йерарсите на това събрание да утвърдят и укрепят своето единство в Православната вяра.

На 7-та Асамблея на  епископите присъстваха: Негово Високопреосвещенство архиепископ Стилянос (Вселенска патриаршия); Негово Високопреосвещенство митрополит Базилиос (Антиохийска църква); Негово Преосвещенство епископ Силуан (Сръбска православна църква); Негово Високопреосвещенство митрополит Михаил (Румънска православна църква); Негово Преосвещенство епископ Езекиил (помощник-епископ); отец Амфилохиос Василтесотели (Вселенска патриаршия, Нова Зеландия); отец Михаил Протопопов (Руска православна църква) и отец Михаил Соломко (Украинска православна църква).

В откриването на заседанието Негово Високопреосвещенство архиепископ Стилянос приветства всички присъстващи от името на Вселенския патриарх Вартоломей. Той отбеляза приносa към работата на Асамблеята на Негово Високопреосвещенство архиепископ Павел (Антиохийска църква), който се оттегли в Господ след дълго епископско служение.

Негово Високопреосвещенство митрополит Базилиос от Антиохийската църква, който присъства за първи път в Асамблеята, също бе приветстван и поздравен за неотдавнашното му издигане в епископско достойнство.

След това всички присъстващи получиха възможност да повдигнат общи проблеми, пред които е изправена Православната църква в Океания, и да се възползват от опита на други епископи.

Асамблеята обсъди следните пастирски проблеми, пред които е изправена Православнат църква в Австралия и Нова Зеландия, и взе следните решения:

  1. Относно публикуваните наскоро 10 препоръки към съблюдаването и превенция за сексуалното насилие над деца. Тези препоръки се отнасят до обучение, докладване, процедурни политики (включително разследване на жалби), пастирска грижа и др.

Асамблеята категорично осъди всички видове злоупотреби, които застрашават духовната, моралната, емоционалната и физическата безопасност на децата.

  1. Преглед на религиозната свобода. Асамблеята изрази своята загриженост за религиозната свобода на Православната църква, особено в светлината на скорошната легализация на еднополовите бракове. Асамблеята реши, че ще изрази официално становище за „Религиозната свобода“ от името на всички Поместни православни църкви.
  2. Третата точка засяга трудовите споразумения с Министерство на вътрешните работи относно трудностите, изпитвани от свещенослужителите в чужбина; беше решено представителите на Асамблеята да се срещнат с министъра на Вътрешните работи Питър Дътън с надеждата да опрости процеса при пристигане на духовни лица и да облекчи финансовата тежест за църквите, общностите и бъдещите свещеници и техните семейства.
  3. Беше прието да се състави списък на всички неканонични духовници в Австралия и Нова Зеландия, който да бъде публикуван на уебсайта на Асамблеята.

За Николина Александрова

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...