Начало / Uncategorized / Индианецът, който пострада за Христос

Индианецът, който пострада за Христос

Св. Петър Алеутски (преди кръщението – Чукагнак или Чуканак) е светец, мъченик на Православната църква в Америка. По своя произход той е индианец, от племето алуети[1]. Свети Петър Алеутски е канонизиран през 1980 г., а паметта му се чества на 24 септември.

За мъченичеството на свети Петър е известно от сведенията на Иван Киглая и писма на Семьон Иванович Яновски, руски губернатор през 1818-1820г. в Аляска. Според тях, през 1815 г., Петър Алеутските, който бил православен християнин е бил заловен от испанците в Северна Калифорния и е бил измъчван до смърт, заради православната си вяра и отказ да приеме Католическата.

Точното място и дата на раждане на св. Петър не са известни. Предполага се, че той е роден на островите на архипелага Кодяк, част от Руската Америка.

След като руснаците открили Алеутските острови, те изпратили духовна мисия. През 1793 г. Там били изпратени около десетина монаси от Валаамския манастир, за да проповядват словото Божие. Сред участниците в тази мисия е и друг светец на Православната църква в Америка –  св. Герман Американски, които се приема за духовен баща на св. Петър Алеутски.  Най-южното селище на руските търговци, основано през 1812г. е Форт Рос. Фортът е разположен на брега на Северна Калифорния, на 80 км от Сан Франциско. Селището има стратегическо местоположение и испанските колонизатори го възприемат за част от тяхната територия. Именно с това селище е свързано и името на св. Петър и мъченическата му смърт.

През 1815 г., близо до Форт Рос, група от 14 алеути, работещи под ръководството на един от руснаците, излезли на риболов. Поради лошото време, техните каяци били заклещени до брега до залива Сан Педро, където били заловени от испански войници.

Яновски твърди, че войниците са предали алеутите на йезуитите, които започнали да измъчват пленниците и да ги принуждават да приемат Католическата вяра. Изследователите са съгласни, че тогавашните йезуити в Калифорния не биха могли да бъдат на тези територии,а алеутите били измъчвани от францисканци, от мисията на Долорес (испанската Ла Мисион де Сан Франциско де Асизи).

При опитите си да наложат католическата вяра францисканците не признали вярата на част от индианците, които показали  кръстовете си и обяснили, че са приели християнската вяра в Кодиак, а другите не пожелали да приемат християнството. На пленниците било дадено време за размисъл, оставяйки ги по двама в затвора, за няколко дни без храна и вода. След известно време Петър и скълииникът му отново били разпитани. Съседът на Петър в затвора бил алеут на име Иван Киглая. Именно той станал свидетел на мъченичеството на свети Петър.

Ето как в спомените си за св. Герман и губернаторът Яновски споменава св. Петър Алеутски: “Друг път му разказвах как испанците са заловили 14 алеути и са ги предали на йезуитите, които ги насилвали да приемат католическата вяра. Алеутите категорично отказвали да направят това. Те казвали “Ние сме християни!”, на което йезуитите им отвърнали “Това не е вярно! Вие сте еретици и схизматици и ако не отстъпите и не приемете нашата вяра, ще ви мъчим всички до смърт.” След това разделили алеутите в затвора в килии по двама. Йезуитите дошли вечерта в затвора с лампи и запалени свещи и отново се опитали да убедят алеутите да приемат католицизма. След като те отказали, йезуитите започнали да измъчват един от алеутите в първата стая, докато другият трябвало да гледа как го изтезават.  Отрязали една става от крака на алеута, а после още една. После изтръгнали две стави от ръцете му. После му отрязали ходилата и китките. Кръвта течала, но мъченикът търпял и решително повтарял едно и също нещо: “Аз съм християнин.” При такива страдания той умрял от загуба на кръв. На следващия ден йезуитите обещали да измъчват приятеля му по същия начин, но вечерта получили заповед от Монтерей да изпратят всички заловени алеути под конвой там. На сутринта всички били изпратени там, освен починалия алеут. Това ми беше разказано от свидетел-алеут, приятел на мъченически загиналия, който се беше спасил от изтезанията. После предадох за случилото се в Санкт Петербург. Когато завърших разказа си, о. Герман ме попита: “Как се е казвал алеутът?” Отговорих му: “Петър, но не помня фамилното му име.” Тогава Старецът стана, отиде пред иконата, прекръсти се с благоговение и произнесе следните думи: “Свети новомъчениче Петре, моли Бога за нас!”

[1] Алеути са изчезваща народност, която населява Тихоокеанското крайбрежие на Азия и Америка, съответно в Русия и в САЩ. В Русия живеят на Командорските острови и наброяват 540 души, докато по-голямата част – около 2 000 души, живеят в САЩ – в щата Аляска (на Алеутските острови).

В средата на XVIII век тяхната численост достига 15 000 души. Името алеути им е дадено от руските търговци на кожи.

 

За Николина Александрова

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...