Начало / Uncategorized / Митрополит Даниил: “Липсата на вяра ни прави бедни“

Митрополит Даниил: “Липсата на вяра ни прави бедни“

На пресконференцията пред медиите новоизбраният Видински митрополит Даниил пожела първо Бог да му помага, защото без Божията помощ нищо не можем да направим, особено в това ново отговорно служение. Като второ си пожела да има единомислие и единодействие.

На въпроса как ще му се отрази преместването от Америка в България, Видинският митрополит Даниил отговори, че като викарен епископ през изминалите седем години той непрекъснато се е връщал в родината си и е поддържал родолюбието си, никога не е чувствал отчуждение, така че няма нужда от някакъв преход при завръщането. Миряните в САЩ той чувства така близки, както и тези в родината. На въпроса на журналистите как ще се справи в една от най-бедните епархии в страната митрополит Даниил отвърна, че не можем да наречем бедна тази земя, която е изхранвала поколения наред и е давала хляб и радост на хиляди хора, а е бедно мисленето ни. Обезверяването ни прави бедни.

Припомняме, че днес в Синодната палата бе проведен изборът за нов Видински митрополит и бе избран преосвещеният Драговитийски епископ Даниил.

Редакцията на „Добротолюбие“ пожелава на новия Видински митрополит крепко здраве, духовни сили, много нови бъдещи духовни чада, верни следовници и съработници в проповядването на Светото Православие. 

Цялата пресконференция може да гледате във видеото по-долу, излъчено директно от страницата на Българска патриаршия. 

За Николина Александрова

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...