Начало / Новини / В Албания започна кампания за реставрация на християнските храмове

В Албания започна кампания за реставрация на християнските храмове

Много древни и красиви църкви и манастири, датиращи от византийския период и обградени с красивите планински пейзажи на Албания, са в развалини. Това се случва заради десетилетия на нехайство. Въпреки това, неотдавна започна програма за реконструкция на древните храмове, с надеждата да се привлекат повече туристи.

Преди Първата световна война Албания е била под Турска власт, а след Втората световна война е била социалистическа. Режимът, който беше един от най-тежките, падна в началото на 90-те години, но по времето на Енвер Ходжа от 1944 до 1985 г. състоянието на църквите продължило да се влошава. Църквите и джамиите често са били унищожавани умишлено, но религиозното изкуство се съхранявало в  музеите в страната.

Понякога сградите не са били унищожени, но не са и ремонтирани – и така уникалните стенописи постепенно изчезват заедно със стените. Експертите се опасяват, че сега може да е последната възможност да се спасят паметниците на културата. Една от тези църкви е тази на св. Атанасий в Лешнице, където покривът е паднал и южната стена се срина през май 2017 г. Съхранилите се  стени са консервирани, но състоянието на църквата е много лошо.

27583605_10215659807434476_1147847040_nАлбанското министерство на културата въведе такса за влизане в някои православни църкви и манастири през ноември, но не и за джамии или църкви от други деноминации. Иконите и църковната утвърд бяха пренесени по-рано с решение на правителството, за да бъдат поставени в изложби в държавните музеи. Православните християни приемат тези мерки като кампания срещу гръцкото малцинство в страната. През 2016 г. официално бе поискано свещените предмети да бъдат върнати на църковната общност.

За Николина Александрова

Виж още

В Израел откриха надпис за Христос на 1500 години

Надписът „Христос, роден от Мария“, който е на 1500 години, бе открит при разкопки в ...