Начало / Новини / Отбелязаха храмовия празник на Хилендарския манастир на Св. Гора

Отбелязаха храмовия празник на Хилендарския манастир на Св. Гора

На 27 януари 2018 година, в свещен манастир Хилендар бе отпразнувана паметта на основателя на обителта и първи архиепископ на Сърбия – св. Сава. За празника в атонския манастир пристигнаха много монаси от различни светогорски обители и келии, както и множество поклонници, сред които и членове на Балканско Атонско Сдружение от Сърбия.

Празничните богослужения бяха оглавени от Негово Високопреподобие Георгий, митрополит на Китроска, Катеринска и Платамонска епархия на Цариградската патриаршия, управлявана от Еладската  Православна Църква. 
Високият гост бе тържествено посрещнат и приветстван от игумена на обителта Негово Високопреподобие архимандрит Методий и манастирското братство. Митрополит Георгий изтъкна духовната връзка, съществуваща между Хилендарския манастир и Светата митрополия на Китрос и задълбочена след дара от страна на обителта на копие от главната манастирска икона на Пресвета Богородица „Троеручица” на митрополията. Скъп гост на празника бе и игумена на свещен манастир Григориат, Негово Високопреподобие архимандрит Христофор придружен от манастирски братя.

По информация на Балканско Атонско Сдружение

За Ангел Карадаков

Виж още

Изографисва се най-големият храм в Перник

Изографисва се храмът „Св. пророк Илия“ в пернишкия квартал „Мошино“, съобщиха от Светата обител. Църквата ...