Начало / Новини / Отбелязаха храмовия празник на Хилендарския манастир на Св. Гора

Отбелязаха храмовия празник на Хилендарския манастир на Св. Гора

На 27 януари 2018 година, в свещен манастир Хилендар бе отпразнувана паметта на основателя на обителта и първи архиепископ на Сърбия – св. Сава. За празника в атонския манастир пристигнаха много монаси от различни светогорски обители и келии, както и множество поклонници, сред които и членове на Балканско Атонско Сдружение от Сърбия.

Празничните богослужения бяха оглавени от Негово Високопреподобие Георгий, митрополит на Китроска, Катеринска и Платамонска епархия на Цариградската патриаршия, управлявана от Еладската  Православна Църква. 
Високият гост бе тържествено посрещнат и приветстван от игумена на обителта Негово Високопреподобие архимандрит Методий и манастирското братство. Митрополит Георгий изтъкна духовната връзка, съществуваща между Хилендарския манастир и Светата митрополия на Китрос и задълбочена след дара от страна на обителта на копие от главната манастирска икона на Пресвета Богородица „Троеручица” на митрополията. Скъп гост на празника бе и игумена на свещен манастир Григориат, Негово Високопреподобие архимандрит Христофор придружен от манастирски братя.

По информация на Балканско Атонско Сдружение

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...