Начало / Новини / Богословският факултет отбеляза празника на Св. Три Светители

Богословският факултет отбеляза празника на Св. Три Светители

В навечерието на 29 януари празничната вечерня с петохлебие в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше оглавена от йеромонах Стефан Троянски. В съслужение с него бяха протойерей Стефан Стайков, свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис, и свещеник Козма Поповски.

В словото си след св. богослужба отец Стефан призова: „Нека, братя и сестри, по молитвите на светите Трима светители да успяваме да се борим с изкушенията, които животът ни представя, да успяваме да напредваме в това, с което сме се захванали – богословската наука… да бъдем усърдни техни ученици, да бъдем усърдни ученици на всички свети отци, които са учили и са говорили преди нас. И нека Исус Христос да ни даде дръзновение да можем подобно на тези светии и ние да бъдем светилници, разгарящи пламъка на вярата в сърцата на всички, които ни слушат, на всички, с които общуваме…“

На самия празник Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний възглави архиерейска св. Литургия в академичния параклис. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Пимен Зографски, иконом Антоний Алексиев, протойерей Стефан Стайков, свещеник д-р Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис, свещ. Сава Генов, доцент дякон д-р Иван Иванов и дякон Костадин Тренев – всички те настоящи и бивши студенти, докторанти и преподаватели във факултета. Многобройните певци на певницата на богослуженията бяха водени от преподавателите по църковно пеене – ас. д-р Стоян Малинов, ас. Любомир Игнатов, Андрей Касабов и Калин Кирилов, активно подпомагани от бившите преподаватели доц. Димитър Димитров и протопсалт Иван Праматаров.

Преди началото на св. Литургия за „четци и певци“ на Българската православна църква бяха постригани Александър Александров, Милен Илиев, Иван Минков и Илиян Кирилов – учащи във факултета и енориаши на параклиса. В началото на св. Литургия с офикия „протойерей“ беше отличен отец Сава Кокудев, който е и главен асистент по Систематическо богословие.

IMG_7936По време на свещеническото причастяване празнично слово прочете Илиян Николов, студент в 4. курс, който припомни живота и делата на великите учители и светила на Църквата – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

В края на св. Литургия митрополит Антоний прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, като поздрави декана на факултета – проф. д-р Александър Омарчевски, преподавателите и студентите, всички „труженици на попрището на богословската наука“ и пожела крепко здраве и сили „за ревностно апостолско дръзновение в делото, на което сте се посветили – дело, което е свято и от Бога благословено, защото е дело на Неговата света Църква, дело апостолско, просветителско и мисионерско, за Божия прослава… за просвещение и за духовна полза на всички вярващи.“

От името на преподавателите и студентите деканът на факултета, проф. д-р Омарчевски, благодари на митрополит Антоний и на Св. Синод на БПЦ за оказаната чест и благословение и обеща от името на колегията „от тук да излизат високопросветени във вярата и в богословската наука мъже и жени, които впоследствие да послужат в Църквата, в своето поприще и да бъдат Церкви и Отечество на пользу“ .

След светата богослужба в аулата на Богословския факултет започна лекция на тема: „Св. Иполит Римски – нови данни и интерпретации”, изнесена от гл. ас. д-р Иван И. Илиев – преподавател по латински и библейски гръцки език. На 30 януари Православната Църква празнува и паметта на свщмчк Иполит, папа Римски, и по този повод в навечерието на празника, отново в аулата, д-р Иван Илиев представи и своята нова книга, озаглавена „Тълкуванието на Книга на пророк Даниил от Иполит Римски в старобългарски превод“.

Мартин Митов, Софийска св. митрополия

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...