Начало / Uncategorized / Хора събират 65 000 лв. за построяването на храм

Хора събират 65 000 лв. за построяването на храм

Целта тази година пред жителите на благоевградското село Долно Българчево е да си осигурят „бюджет” от поне 65 000 лева, за да успеят да сбъднат мечтата си и да имат свой собствен православен храм, съобщава Кмета.бг. Разбира се, не става въпрос за средства от общината, а от дарители.

Преди време над 350-те жители на селището се обединиха, за да построят това, което са искали предците им преди повече от 90 години – църква. Градежът на светата обител, която ще носи името на свети Димитър, започна през 2016 година и постройката вече е вдигната. Местните хора сега ходят да се молят в църквата „Света Петка“, която се намира между тяхното село и съседните селища Горно Българчево и Зелен дол. Всички те вярват, че скоро ще палят свещи в новия си молитвен дом. „Тази година главната ни задача е да съберем пари за обшивката на куполите, което ще струва около 30 000 лв., както и за поставянето на дограмата, което ще излезе към 35 000 лв. Дограмата сме я поръчали, но разчитаме на дарители, за да успеем да я платим”, сподели кметът на селото – Елена Стойчева.

Елена-Стойчева-кмет-Българчево-пред-строежа-1024x683Храмът представлява кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Двете основни полуцилиндрични тела се пресичат и образуват централното пространство на храма. Централният купол е разположен върху осмостенен барабан.

В четирите ъгъла са предвидени полуапсиди за обогатяване на вътрешното пространство. Олтарът завършва с по-голяма апсида и е повдигнат с едно стъпало от централното пространство. Височината на църквата е почти 12 метра, площта вътре е 112 квадратни метра. „С божията помощ и подкрепата на добри хора ще успеем“, вярва селският управник. „Където има храм, ще има и хора. А нашият бъдещ уникален молитвен дом ще води насам и поклонници от страната и чужбина. Църквата е живот за селото ни”, убедени са хората в село Българчево.

Автор: Владимир Симеонов

За Добротолюбие

Виж още

Предаването „Домът на вярата“ запознава зрителите с храма в гр. Кубрат

Тази седмица предаването „Домът на вярата“ запознава зрителите с храма, посветен на светите братя Кирил ...