Начало / Uncategorized / Митрополит Атанасий Лимасолски: Разколниците в Украйна трябва да се върнат към каноничната църква

Митрополит Атанасий Лимасолски: Разколниците в Украйна трябва да се върнат към каноничната църква

Въпросът за предоставянето на автокефалия на Украинската православна църква трябва да бъде решен на първо място от Негово Светейшество московският патриарх Кирил, казва в интервю Лимасолският митрополит Атанасий, който е един от най-авторитетните духовници в православния свят. 

282086.pИнтервюто си той е дал за филма „Украинската православна църква – във вярата и истината“. По думите на митрополита от Кипърската църква въпросът за автокефалия на църквата в Украйна може да отговори единствено и само Руският патриарх Кирил и митрополитите от РПЦ. След бъдещото решение на руския Св. Синод трябва да се произнесат и останалите Поместни православни църкви. 

„Св. Йоан Златоуст ни учи, че разколът е един от най-големите грехове, които дори мъченичеството не може да измие“,

казва още митрополит Атанасий. „Желаем братята ни, които са в разкол, да се върнат в Църквата под ръководството на митрополит Онуфрий – това е единствената канонична църква в Украйна, която има общение с Московската патриаршия и с всички канонични православни църкви… Молим се за това“, завършва думите си един от най-авторитетните духовници в съвременния православен свят. 

За Добротолюбие

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...