Начало / Коментар / Има ли „мощи“ Ленин?

Има ли „мощи“ Ленин?

Какво ли не раждат изборите. Понякога човек може да чуе такива странни наглед неща, че или ще се смее безспир или ще се изплаши. На последното изказване на руския президент не знам дали трябва да се смея, но със сигурност вече се стреснах. Защо? Защото той си позволи да сравни комунизма с християнството, а индиректно мъртвото тяло на Ленин с мощи. Да, и такива неща се случват в голямата руска шир. 

Руският президент скандализира една трета от света след като сравни режима, който уби милиони души, с християнството. Комунистическите партии в началото и средата на миналия век извършват безпрецедентни репресии срещу населението на собствените си и чужди държави. Според някои източници приблизителната оценка на жертвите възлиза на 85 до 100 милиона души. 

„Може би сега ще кажа нещо, което някому няма да се понрави, но все пак ще го кажа, така както го мисля. Най-напред вярата нас винаги ни е съпровождала, тя е укрепвала, когато в нашата страна на нашия народ е било особено тежко. Имало е и сурови богоборчески години, когато са убивали свещеници, разрушавани са били храмове. Но едновременно бе създавана нова религия. Комунистическата идеология фактически е много сродна с християнството – свобода, братство, справедливост – всичко това е заложено в светото писание, там всичко има. А кодексът на строителя на комунизма? Това е сублимация, това е толкова примитивна извадка от Библията – нищо ново не са измислили“,

заяви Путин в интервю за документалния филм „Валаам“, откъс от който бе показан в програмата „Всяка неделя“ на ТВ канала Русия 1. 

И така… Руският президент, който го виждаме често да стои в църква, да се кръсти, да пали свещи и да целува ръката на Руския патриарх, същият този, когото сравняват с православен император, борец за чиста вяра и пр., същият този човек сравнява кодексът на строителя с Библията… И не само това. 

„Вижте, Ленин го положиха в мавзолей. По какво се отличава той от мощите на светците за православните или просто за християните? Когато ми казват, че в християнството няма такава традиция, а как да няма – идете в Атон, вижте там има мощи на светци, а и у нас също има свети мощи“, изтъкна Путин.

Да, безспорно в Русия има мощи и те са на светци – проповедници, подвижници и чудотворци. Хора, положили душата си за вярата в Христа Иисуса. За разлика от Ленин те не убиваха, а даваха живот, не заставяха някого в идеология, а учеха смирено на Христовото учение. И може би, най-важното – те имат нетленни мощи, които не се нуждаят от определена температура, грим, медицинска намеса и пр., за да бъдат запазени нетленни за разлика от тленното тяло на един вече отдавна мъртъв диктатор. Наистина комунизмът краде буквално идеите си от християнството и това е известно на всеки запознал се дълбоко със Свещеното Писание. 

Изказването на руския президент идва изненадващо на фона на това, че миналата година руската църква отпразнува 100-та годишнина от възстановяването на патриаршията си, отбелязвайки паметта на св. патриарх Тихон, който не е изтърпял малко от властта самоволно отстранила по особено жесток начин св. император Николай II и семейството му. Изненадващо е и това, че Путин има особено близки връзки с патриарх Кирил, както и това, че през 2016 г. разкритикува комунистическата власт, която уби императорското семейство и десетилетия наред мъчеше духовниците и Църквата въобще.

Но, всъщност какво ли се изненадваме. По избори можеш да чуеш всичко. Явно дори това, че комунизмът прилича на християнството, а Ленин на светиите. За всяка дума обаче ще си носим отговорността на Страшния съд, затова трябва да бъдем внимателни и бдителни какво говорим. В това особено трябва да внимават политиците и то от такъв ранг. 

И като завършек да си припомним думите на убития именно от комунистическата власт, митрополит Борис Неврокопски, че „атеизмът иска да демонизира човека, а материализмът се стреми да го превърне в животно. И единият, и другият, които имат еднаква същина, преследват една и съща крайна цел: разрушението на човешкия образ в човека, унищожението на човека в човека!“

Автор: Стоян Михов

Изпращайте и ваши мнения по наболели теми, които желаете да бъдат публикувани в „Добротолюбие“. Текстовете си може да изпратите на blog.dobrotoliubie@abv.bg.

За Добротолюбие

Виж още

Живите камъни

През последните месеци, когато управляващата сглобка започна да се разглобява, интензивно се заговори за държавните ...