Начало / Uncategorized / Руската църква е готова да се грижи за деца, чиито семейства не могат да ги гледат

Руската църква е готова да се грижи за деца, чиито семейства не могат да ги гледат

При посещение на хуманитарния център за подпомагане на жени в кризисни ситуации, Негово Светейшество руският патриарх Кирил заяви, че Руската православна църква е готова да вземе и да се грижи за деца, чиито родители не могат да ги отглеждат.

„Ако една жена се намира в ситуация, в която не е направила аборт, но не може да отгледа детето си, е необходимо такива деца да ни бъдат дадени (на Руската православна църква), без да лишаваме жената от майчинските и права“, заяви патриархът.

Той отбеляза също, че такава система не трябва да се сравнява с домове за сираци, тъй като жената „може да дойде и да си вземе детето във всеки един момент“.

От своя страна епископ Пантелеймон от РЗПЦ, председател на Синодалния отдел за благотворителност, отбеляза, че няколко манастира вече разполагат с центрове за семейно настаняване, където живеят деца, чиито родители не са готови или не могат да се грижат за тях.

Хуманитарният център за бременни жени, жени в нужда и многодетни семейства е създаден от православната служба „Милосърдие“. В него семействата могат да получават женско и бебешко облекло, пелени, различни продукти, детски колички и играчки. Днес в Русия има 126 такива центъра, а още 30 се очаква да бъдат отворени до края на 2018 г.

Патриархът посети и центъра за хора останали без дом. Той пожела на обитателите му да намерят изход от тежкото си положение като обеща, че Църквата ще помогне с каквото може. „Има много бедни хора и съм убеден, че отговорността за тях е първо на енорията, каза Негово Светейшество руският патриарх Кирил.

282006.p

За Николина Александрова

Виж още

Румен Радев: Нека предпазим православието от политическата демагогия

Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по ...