Начало / Uncategorized / Върнаха взети от терористи икони от гр. Маалюля 

Върнаха взети от терористи икони от гр. Маалюля 

„Пет икони са в патриаршията в Дамаск. Три вече са върнати в нашите църкви. Иконите бяха заловени на сирийско-ливанската граница, където бойците са ги пренесли за продажба на черния пазар“, каза Джозеф Салладин, представител на градската администрация.

Маалюля е малък град, разположен в живописен пролом на 50 километра северно от Дамаск. Това е едно от малкото места в света, където хората все още говорят арамейски език – езикът на Иисус Христос. В храмовия комплекс на Маалюля се включват манастирът „Св. Сергий“, манастирът „Св. Текла“, както и църквата „Св. Илия“, в която вече се извършват богослужения.

През септември 2013 година в селището избухва кола-бомба и започва ожесточено сражение между правителствената армия на Сирия и представящите се за опозиция в страната, терористични групировки, като по този начин разрушават един от най-древните градове и едно от големите християнски средища в Близкия Изток.

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...