Начало / Uncategorized / Св. Йоан Кронщадски: „Облекли ли сме се в Христа?“

Св. Йоан Кронщадски: „Облекли ли сме се в Христа?“

„Всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте“ (Гал. 3:27)

„Ако някой се не роди от вода и Дух, не може да влезе в царството Божие“ (Йоан 3:5)

„Той ни спаси не поради делата на праведност, що ние извършихме, а по Своята милост, чрез банята на възраждането и обновата от Духа Светаго“ (Тит 3:5)

Настъпи нов светъл празник – денят на Светлината, денят на най-славното, тайнствено кръщение на Господа, на Което сме задължени за нашето обновление и възраждане, просвещение и осиновяване от небесния Отец, от Когото човечеството беше отчуждено няколко хиляди години заради греха.

19998.pОтново се радваме, скъпи братя и сестри, в неизмеримата доброта и мъдрост на Бога, Който велико утвърди нашето възраждане във водите на Йордан, чрез потапянето в тях на плътта на Самата Господна  Слава, Който освети водите, възстановявайки и давайки ни образа и средствата на тайнственото ни обновление.

Дълбока и чудна е тази тайна! Защото както чудотворно и създаващо живот е тайнството на Светото причастие с Тялото и Кръвта Христови, в което Той пребъдва напълно и чрез което Той също очиства нашите грехове и така става нашето просветление и обожение, такова е и Божественото кръщение, което е чудотворно и действено за спасението на човечеството, загиващо от греха. Едното тайнство подпомага другото и двете са необходими за нашето спасение. О, неизказана мъдрост и тайна Божия, която само вярата може да приеме и разбере, а не любознателното и ограничено съзнание, затъмнено от страстите!

Точно както сътворението ни от Бог е най-голямата тайна за Божията доброта, мъдрост и всемогъщество, така и тайнството на нашето възраждане в кръщението е тайнство, пред което човешкият разум трябва с благоговение да сведе глава. Само безкрайната Божия Мъдрост може да промисли и да предложи надеждни средства за очистването и възстановяването на човешката природа, развалена от греха, от костите и разума и най-дълбоко в сърцето, и да възстанови напълно отчужденият и загиващ човек пред Бога. Нито умът на човека, нито на ангелите, биха могли да намерят такива средства.

Святата Църква, богословието на Светия Дух за тайнството на кръщението на нашия Господ казва, че след като се кръсти във водите на Йордан, Господ потопил човешкия грях чрез Своята неизмерима праведност, осветил водите и им дал силата на освещение, за да ни дари очистването, възстановяването и подновяването на Светия Дух; да отвори небесата за нас, затворени от падането на Адам и да извести на земята Светия Дух, Който нямаше място на земята, където главите са преклонени поради измамата на човешкия род; за да очисти Адам от беззаконието и да го издигне оправдателно след петте хилядолетия наказание в ада.

„Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, 
откри се поклонението на Св. Троица; 
защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; 
и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. 
Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе”.

Слава на Господ Иисус, Който се кръсти в Йордан за нашето спасение и ни даде съживление, обновяване, приемане от Бога и вечен живот, унищожавайки предишната враждебност, проклятие и Божието праведно отхвърляне от нас.

«Елицы во Христа крестистеся, во Христа облекостеся» т.е. всички, които са били кръстени в името на Христос и Светата Троица, са духовно положени на Христос: Неговата праведност, святост, кротост, смирение, послушание, търпение, умереност – с една дума, подобно на Христос, в цялата Христова благодат„ и да се облечете в новия човек, създаден по Бога в правда и светост на истината“ (Еф. 4:24).

Облекли ли сме се в Христа? Нека се запитаме и помислим за това искрено. И ако не сме, значи не сме Христови. Защото апостолът казва, Ако пък някой няма Духа на Христа, той не е Христов (Рим. 8: 9).

Ако човек не е роден от вода и Дух, той не може да види Божието царство. Амин.

Автор: св. Йоан Кронщадски

За Николина Александрова

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...