Начало / Uncategorized / Обзор на църковната 2017 година

Обзор на църковната 2017 година

Както в края на всяка годината и тази решихме да направим кратък обзор на събитията, развълнували православния свят. Какви ще са последствията от извадените поуки в обществен, а и в личен план ще разберем през идната 2018 година.

Януари

255982.b-150x150 (1)Още в самото начало на 2017 г. в подворието на Трифоновия манастир в село Великорецк, Вятска и Слободска епархия, стана чудо – появи се икона на св. Николай Чудотворец. Образът се появил на парче от стария покрив, което било използвано от един от послушниците, за да укрепи един прозорец.

Специфичното при тази икона е, че образът става все по-ясен. За това свидетелстват и вярващите от региона, които идват да се поклонят и помолят пред светинята.

Началото на годината не мина и без лоши новини. В нощта на 5 януари в женския манастир, посветен на св. Ксения (Беларус), в следствие на много прободни рани почина игуменката на обителта – монахиня Василиса.

На втория ден на Богоявление в църквата „Св. апостол и евангелист Марк“ в Киншаса, Конго, митрополит Никифор заедно със свещеници прие в православието десетки жители на града. Митрополитът покръсти седем деца и петима възрастни. Всичките те са преминали преди кръщението си и курс по катехизис. След кръщението неофитите бяха причастени с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужението митрополит Никифор поздрави всички новопокръстени, насърчи ги смело да вървят към Бога, изповядвайки правилната православна вяра и им подари икони на св. Арсений Кападокийски и на св. Паисий Светогорски. 

baptisis-kinsasa-10-150x150

Началото на 2017 г. беше белязано и от разгорещения спор между Църква и управници. Гръцкият митрополит на Пирея Серафим изпрати отворено писмо до министъра на образованието на Гърция Костас Гавроглу. Писмото е протест във връзка с директивата на Министерството, посветена на „ликвидиране на сексизма“, насочена към всички гръцки училища.

Митрополитът каза, че скандалната директива „за ликвидиране на хомофобията и трансфобията“ е получена във всички училища. Според него такива директиви са опит да се „наруши естественото състояние на децата“, направено без съгласието и против волята на родителите им. Обръщайки се към г-н Гавроглу, митрополитът подчерта, че изискванията на министъра към гръцкото училище „насърчават към разврат и перверзия под неискрен претекст към прогресивност“.долина-тимна-300x169

Месецът не мина и без големи открития. В долината Тимна в Израел археолози откриха руини на древна крепост от времето на библейските царе Давид и Соломон включително и вещи на хора, което показва добре организирана защита на града, както и голямото значение на търговията между далечните селища. 

Февруари

Още в самото начало на месец февруари Католикосът и патриарх на цяла Грузия Илия II отпътува от Тбилиси за Берлин, за да се лекува. По-късно стана ясно, че е направен опит за покушение срещу него. За опитът за убийство на Католикосът беше обвинен отец Георги Мамаладзе и срещу него бе заведено дело.

mosul341-300x200През февруари започна и завръщането на християнски семейства в източните квартали на гр. Мосул, които бяха освободени от джихадистите.

Бойците от ИДИЛ завладяха града на 9 юни 2014 г. Седмици по-късно всички християни бяха принудени да напуснат града. Повечето бежанци от Мосул са приютени в Кюрдистан. В началото на миналия месец пък около девет възрастни християни са били прокудени от града, заради отказа си да се отрекат от християнството.

На 20 февруари 2017 г. в Переделкино (Русия) на 98 години след продължително боледуване се преставил в Господа дългогодишният духовник и наставник на Свято-Троицката Сергеевна лавра, духовник на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

Архимандрит Кирил (със светско име Иван Дмитриевич Павлов) е роден на 8 септември 1919 г. Той е участвал в Червената армия, във Великата отечествена война като лейтенант. Взима участие в отбраната на Сталинград (като взводен командир). Демобилизиран е през 1946 г. По време на войната, Иван Павлов се обръща към вярата. Той разказва, че в опустошения Сталинград през април 1943 г. сред руините на една къща намерил Евангелие.

След армията архимандрит Кирил постъпва в семинария. На 25 август 1954 г. е подстриган за монах в Свято-Троицката Сергеевна лавра. В средата на 2000-та година той претърпя инсулт, който лиши старецът от способността да се движи и да общува с външния свят.

Бог да го прости. Вечна и блажена да бъде паметта му.

259007_b-300x294

На 19 февруари бе осветен нов православен храм в Шизуока (Япония), префектура разположена в централната част на страната на най-големия японски остров Хоншу.

Двама епископи от Московската патриаршия Серафим и Даниил са извършили чина по освещаване на новия храм. На литургията са присъствали над 120 православни християни. В края на тържественото богослужение двамата епископи отбелязали напредъка на Православието в страната на изгряващото слънце.

На празника на св. великомъченик Теодор Тирон, 17 февруари – денят, в който Негово Светейшество Теодор II, папа и патриарх на Александрия и цяла Африка празнува своя имен ден, бе отслужена тържествена литургия в църквата „Св. Николай Мирликийски“ в Колвези, Конго. В края на Божествената литургия предстоятелят на Александрийската църква за първи път ръкоположи жени в чина на дяконисите, като прочете молитва за въвеждане в „църковно служение“. Жените ще помагат на свещениците особено в тайнствата, които се отслужват над възрастни като кръщението или венчанието. Тяхната работа ще бъде и вероучителна, като те ще помагат на новопостъпилите във вярата.

Ръкоположението на първите дякониси в Александрийската църква от най-ново време идва след решение на Светия Синод на Александрийската църква от 16.11.16 г. за връщане на този древен чин.

Март

През месеца бе осветен най-големият православен храм в Чечня в Наурск. Той е посветен на Рождество Христово. naurskaya-300x252На събитието присъстваха Махачкилатския и Грознийски митрополит Варлаам, представители на медиите, общественици, политици и десетки християни. Храмът бе открит още през 2015 г., но имаше довършителни работи. До 2015 г. православната енория се е помещавала в помещения на бивш клуб. Църквата е втората по големина след тази на Св. Архангел Михаил  в Грозни. Местните хора вярват, че построяването на храма е възвръщане на справедливостта, тъй като през 1936 г. тогавашната църква била разрушена от болшевиките.

Руската православна задгранична църква (РПЗЦ) поиска тялото на бившия съветски лидер Владимир Ленин да бъде премахнато от Червения площад. Това е направено с писмо изпратено до РПЦ-МП и Правителството на страната, и е във връзка с 100-годишнината от Октомврийската революция.

Един от символите на примирението на руския народ с Господ ще бъде освобождението на Червения площад от останките на основния и главен гонител и мъчител на XX в., се казва в документа.

Руската православна задгранична църква смята също така, че трябва да бъде направен списък на имената на градовете, регионите, улиците  и пр., които все още са лишени от историческите си имена.

На 30-ти март негово Светейшество Патриарх Даниил прие в Патриаршеската резиденция Негово кралско височество принц Чарлз, който бе на официално посещение в Румъния. Негово Светейшество изрази радостта си от включването в програмата и посещение на Румънската патриаршия и подчерта особения интерес от страна на Негово кралско височество принц Чарлз към природните, културните и духовните богатства на Румъния, като по този начин той става приятел на румънската държава и нейните граждани.PF-Daniel-si-Printul-Charles-1_w2000_h1363_q100-300x204

Румънският патриарх спомена, че в Обединеното кралство живеят мнозина вярващи православни румънци: както студенти, така и служители в различни сфери на дейност. Така понастоящем там има около 45 румънски православни енории, водени от викариен епископ и от 42 духовници. Енориите се радват на подкрепа от страна на англиканската църква за провеждането на своите богослужения.

Април

Screen-Shot-2017-04-02-at-11.24.10-750x430-300x172Месец април бе изпълнен с множество събития повечето трагични, но в самото начало на месеца стана чудо. Мнозина вярващи, които са се молили пред иконата на Св. Богородица в църквата „Свети Иоан Яков Румънски “  в Сибиу (Румъния) казват, че тя е започнала да сълзи. Хората потвърждават, че това е истинско чудо по време на Великия пост.

Помолили се пред Майката Божия, а иконата от своя страна започнала да сълзи. Има свидетелства на вярващи, които видели чудото с очите си. Оттогава те имат в душите си вяра, че всички техни молитви са вече чути. Убедени са, че иконата прави чудеса и Богородица помага на тези, които се молят от цялата си душа, идващи да поискат подкрепа и утеха за своите страдания.

Ново предизвикателство към православните, отправи турският президент Реджеп Ердоган, който заяви, че ще се моли като мюсюлманин в Константинополската Света София в петък на 14-ти април. Ердоган също така твърди, че постановлението за превръщането на джамията („Св. София“) в музей, подписано от Кемал Ататюрк е фалшиво.

Ердоган не е пръв в опитите си да оспорва постановлението на Ататюрк. По-рано турският историк и писател Мустафа Армаган също заяви в книгата си, че подписът под акта на Кемал Ататюрк относно признаването на „Света София“ в музей е фалшиво. Армаган обяви също, че храмът е превърнат в музей заради „машинациите на американците“ и твърди, че американските дипломати оказват натиск върху турските власти за това решение. По-късно обаче турският президент не изпълни намерението си, но неговата закана предизвика широк международен отзвук.

Списъкът на лошите новини започна с мощен взрив на Цветница по време на св. Литургия в църква в град Танта, провинция Гарбия в Египет. Взривното устройство е било заложено в църквата и било предназначено за молещите се.

Загинаха 30 души, а над 50 бяха ранени от взрива по информация на здравното министерство на Египет.

Неизвестни лица оскверниха храм на Руската православна църква в северната част на Израел. В църквата, посветена на св. пророк Илия в град Хайфа, вандали нарисували на стените сатанински символи. Те боядисали с черна боя стените, нарисували обърнати кръстове, пентаграми и три шестици.

Полицейски служител бе убит, a четирима други бяха ранени при стрелба пред египетския манастир „Света Екатерина“ в южната част на Синай. В същото време на Великден четирима души бяха ранени, след като бе открита стрелба в църква в американския град Бирмингам, щата Алабама.

Кралство Йордания за пореден път показа толерантност и как с мир и добра воля е възможно дори в бурния Близък изток да има религиозно разбирателство.

Само седмица след като 45 души бяха убити, а над 120 бяха ранени при атентатите на две коптски църкви в Египет, йордански младежи-мюсюлмани организираха доброволчески патрули за охрана на християнските църкви. Организирането на младежите се е случило в социалните мрежи.262906.b-300x172

На Велика събота в манастира Дохиар японец прие Св. Кръщение. Тайнството извършил сам игуменът на манастира – архимандрит Григорий.

В кръщението си японецът приел името Анастасий (гръцки Ἀναστάσιος – Възкресение). Той каза, че е научил за християнството в Канада, където е живял в продължение на няколко години. Колебаел се между православието и католицизма. „След известно време осъзнах, че пътят към Бога е чрез Православната църква“, каза той. При първото си посещение на Света Гора той усетил, че иска да приеме Светото Кръщение на Атон.

Май

Mardarije_Uskoković_1889-1935-193x300Мощите на св. Мардарий (Ускокович) бяха открити в манастира Св. Сава, който той е основал в  Либертвил, щата Илинойс.

На 4 май епископ Лонгин Новограчаницки и Средно и западно американски на Сръбската православна църква, отслужи Божествена света Литургия в манастира „Св. Сава“, в подготовка за обретението на мощите.

Когато ковчегът с мощите на светецът е отворен  става ясно, че тялото на св. Мардарий е добре запазено. Костите на краката са със златисто-жълт цвят. След измиване и помазание мощите са били увити в памук и лен, и поставени във временен метален ковчег.

Гърция посрещна мощите на Св. Елена. Хиляди вярващи се събраха в Атина на 14 май, за да посрещнат мощите на Св. равноапостолната майка на Св. Константин Велики, които за първи път бяха донесени в Гърция от Венеция.

На летището в Атина светите мощи бяха посрещнати от всички йерарси на Гръцката православна църква и  министри. От 21 май до 28 юли 2017 г. бяха пренесени в Русия част от св. мощи на Св. Николай Мирликийски, съхранявани в папската базилика в Бари (Италия).

0000232107-article3-1-300x169Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на посещение в Израел и на Западния бряг, предхождан от прокламираната от него мечта да успее там, където всичките му предшественици се провалиха: да постигне мир между израелци и палестинци, предаде Франс прес.

Той обаче понесе израелски критики във връзка с изявления на Белия дом по крайно чувствителната тема за статута на Йерусалим. Отговорът на Тръм бе даден в края на тази година. Той реши на признае Йерусалим за столица на Израел, което предизвика бурни реакции.

 Юни

wr7paOD5s-150x150Икона на Божията майка (Знамение) се появи на брега в град Сочи. Човекът, който я е намерил, твърди, че 12 делфина са я извадили от морето. Той се разхождал по брега със съпругата си и видял делфините, които извадили на брега нещо. Когато проверил, видял, че това е иконата на Божията майка – Знамение.

Повече от 25 000 християни от различни конфесии се завърнаха в освободените части на Алепо, като им предстои възраждането на разрушените храмове и възстановяването на многовековните традиции на добросъседство с мюсюлманските общини.

Като „важен жест на толерантност“ от страна на мюсюлманските лидери към християните, бе определено решението на властите в Абу Даби (Обединени арабски емирства) да преименуват джамия на името на Св. Богородица.4512025-300x193

На 14 юни Шейх Мохамад Бин Дзайед Ал Нахиан, престолонаследник и министър на отбраната на Абу Даби, реши да преименува джамията, намираща се в квартала Ал Мушриф. Тя беше посветена на Шейх Мохамад Бин Дзайед. Днес джамията носи името „Miriam, Umm Eisa“(Мария, майка на Иисус). Зад избора се крие желанието на управляващите Емирствата да „утвърдят човешките взаимоотношения между вярващите от различни религии в период на напрежения и насилия, също на верска основа, които вече преминаха отвъд границите на близкоизточния регион“.

На 19 юни 201 7 г. в Търговище, Румъния, в следобедните часове миряни забелязали сълзи върху иконата на св. Петка. Свещеникът от храма твърди, че това е третият път, в който иконата на св. Петка проплаква. Той посочи, че иконата плаче, когато Православната църква преживява големи изпитания. Новината за чудото се разпространи много бързо чрез социалните мрежи и стотици вярващи отидоха да се поклонят пред иконата.

Случайно или не, два дни след като се случи чудото, падна правителството в Румъния, което бележи началото на криза в страната.SFÂNTA-PARASCHIVA-PLÂNGE-LA-TÂRGOVIŞTE-300x170

Юли

На официалния сайт на Свято-Троицко Сергиевната лавра е достъпна колекция от 14 568 ръкописа. Тяхната цифровизацията се извършва в рамките на съвместния проект на манастира и Руската държавна библиотека. На сайта е публикуван първия пълен руски препис на Библията от 1499 г. (т. нар. Генадиевска) с паралелен текст на руския синодален превод. Колекцията от дигитализирани ръкописи съдържа образци на руската ръкописна традиция от X до XIX век.

Изследователи от университета в Тел Авив откриха в долина Тимна, в южната част на Израел оцветени платове и семена на растения от времето на царете Давид и Соломон.wwwool-150x150

Учените датират находките от около 1000 години преди новата ера. Парчетата плат са открити в древно находище на мед в Тимна. Те са изтъкани от различни материали и се различават по цветове, орнаменти и материал.

Повечето от ранните находки на тъкани, обикновено са изработени от овча вълна. Остатъците от ленени платове, които са намерени по време на разкопките, изглежда са били донесени или от северен Израел, или от долината Йордан.

Осветиха църква на св. Паисий Светогорец в Сирия. Това се случи на 11 юли в навечерието на неговия празник. Църквата се намира в манастира „Св. Богородица Живоносен Източник“ в сирийската провинция Лаодикия. Освещаването на храма извърши архимандрит Алексис и игуменът на манастира отец Михаил (Якуб).

По време на вечерната служба, митрополитът на Лаодикия извърши и монашески постриг. Новият монах прие името Паисий в чест на светеца покровител на храма.

Храмове, носещи името на св. Паисий има на редица места: Лимасол (Кипър), в Северна Гърция, в района на област Свети Димитър в Атика, в градовете Трикала, Комотини. Храмове са изградени в Беларус и Русия.

 Август

Започна строителството на първия център за рехабилитация на деца с ракови заболявания в Тбилиси, Грузия. Новият център „Дом на щастието“ се строи по инициатива на фондация Монах Андрей с подкрепата на Министерство на икономиката и благоустройството на Грузия. Той ще бъде открит през лятото на 2019 г. В центъра ще се помещават 20 деца с техните родители, с денонощно наблюдение. През деня центърът ще може да се грижи за 50 деца за дневна медицинска помощ, рехабилитация и консултация. Центърът е предназначен главно за деца от бедни семейства от различни региони на страната.

Монах Андрей живя в монашеско пострижение само четири месеца преди да се представи в Господа, на възраст от 17 години. Неговото пострижение се състояло в болницата, където той прекара последните месеци от живота си.

Змиите на Св. Богородица се появиха на Преображение тази година на гръцкия острон Кефалония. 

Две змии са се появили в църквата „Успение Богородично“ в с. Маркопуло, построено върху останките на древен манастир. „Камбаните на храма веднага започнаха да бият празнично“, съобщават очевидци. Миналата година в същото село се появи само една змия.

271141.p-300x180Змийчетата на Св. Богородица се появяват всяка година на Преображение (по нов стил), на 6 август и започват да пълзят из църквата, като обикновено се насочват сами към иконостасната икона на Божията Майка. Там змиите стоят до празника Успение Богородично, а веднага след празничната литургия си тръгват.

Всяка година хиляди хора очакват да видят дивното събитие. „На допир змиите са топли, а не студени както е обикновено“, съобщиха наши сънародници за „Добротолюбие“. Змийчетата не нападат хора, не ги хапят и се държат дружелюбно, но веднага щом напуснат храма те стават силно отровни и е препоръчително да не се пипат.

271375.p-150x150На 6 август 2017 г., на празника на храм на Смоленската икона на Божията Майка в Джексънс Пойнт (Онтарио, Канада), който тази година чества своя 60-годишен юбилей, бе осветен основния камък на бъдещия параклис в чест на светото кралско семейство.

Честванията доведоха предстоятелите на Руската задгранична църква, Негово Високопреосвещенство Иларион, митрополит на Източна Америка и Ню Йорк и Негово Високопреосвещенство Гавриил, архиепископ на Монреал, Канада.

Завършването на параклиса е планирано за 2018 г. по случай 100-годишнината от смъртта на кралското семейство.

 Септември

Стотици палестински християни и мюсюлмани демонстрираха в началото на месеца пред портата на Яфа в стария град на Йерусалим. Протестът е срещу продажба от гръцкия православен църковен имот до портата на Яфа.

Демонстрантите бяха предимно гръцки православни християни, които дойдоха от различни градове, за да кажат на своя патриарх, че не му е право да продава собственост, която принадлежи на общността.

9_46_13_9_9_20171-600x385-300x193

Те призоваха също за отстраняването на гръцкия православен патриарх на Йерусалим Теофилос III. Протестиращите настояваха, че въпросният имот има религиозна, историческа и стратегическа стойност за християните в Светите земи и собствеността му не трябва да отива в никоя друга партия.

Негово Светейшество Грузинският патриарх Илия II извърши 50-тото масово кръщение. 

Грузинският патриарх Илия отново стана кръстник на повече от 600 новопокръстени деца по време на службата в катедралата „Св. Троица“ в Тбилиси. Сега патриарх Илия II има повече от 33 000 кръщелници. 49-тото масово кръщение бе отбелязано на 13 юли на празника на дванадесетте апостоли, който е особено почитан в Грузия. 273651.p-300x200С първото масово кръщение на 19 януари 2008 г. патриарх Илия започна своята инициатива да помогне за подобряване на тежката демографска криза в Грузия, причинена от постсъветските аборти. Такива масови кръщения се провеждат четири пъти годишно, в които патриархът лично кръщава и става кръстник на всяко трето дете от православните семейства.

Икона на Божията Майка започна да мироточи в навечерието на празника на Св. Кръст на 13 септември в православната църква „Св. Георги Победоносец“ в Бъфало, САЩ. От енорията съобщиха, че на всенощното бдение по повод настъпването на празника на Св. Кръст иконостасната икона на Майката Божия е започнала да мироточи. По думите на хората очевидци мироточенето се е увеличило.

Местният архиепископ Михаил от Ню Йорк и Ню Джърси благослови извършването на богослужения пред иконата на Божията Майка. Всеки ден от 9:30 часа (освен неделя и на празник) – акатист към Св. Богородица, а от 19 часа – Молебен канон.

Октомври

Пакистанската християнка Азия Биби (Asia Bibi), осъдена през 2009 г. на смърт за „богохулство“, бе номинирана за Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“. Тази престижна награда, създадена от Европейския парламент, се присъжда на лица или асоциации, застъпващи се за правата на човека. Според пакистанскя анализатор Калима Дина в случая на Биби ние виждаме положението на всички християнски общности в страната. „Това е един трагичен случай, отразяващ несигурността, пред която са изправени всички малцинства, когато става въпрос за основните човешки права“. Анализаторът каза, че ако А. Биби бъде носител на наградата Сахаров, тя ще получи 50 хиляди евро. „Но въпросът не е за пари. Въпросът е за признаване на религиозната свобода в Пакистан“,  казава К. Дийн.

Руският патриарх Кирил дари ковчеже на Румънската православна църква с мощи на Св. Серафим Саровски – един от най-почитаните руски светци.

Предстоятелят на Руската православна църква посети Румъния, където участва в честванията на празника на светеца покровител на Букурещ св. Димитър Басарбовски, както и в събитията, посветени на 10-годишнината от интронизацията на патриарх Даниил.

4587372-300x193

„В отговор на Вашето запитване (на патриарх Даниил) донесох подарък на братската Румънска православна църква – частица от мощите на великия светец св. Серафим Саровски, който е много почитан в Русия и Румъния“,  каза патриарх Кирил.

Патриархът пожела да станат по-силни „връзките на любовта“ между Руската и Румънската църкви.

Ноември

На 19 ноември св. Литургия в църквата „Св. Йоан Хризостом“ в Лакатамия, квартал на Никозия, бе преведена на жестомимичен език. Това е първата Литургия, преведена на жестомимичен език в Кипър. Целта е в богослужението да се включат хората със слухови увреждания.

churchj-770x530-300x206Православните християни във Вашингтон, САЩ, отбелязаха 35-годишнина на Монреалската иверска икона на Божията Майка.

Тържествена литургия бе отслужена в руската църква „Св. Йоан Кръстител“ в американския град. Иконата на Божията Майка започва да мироточи на 24 ноември 1982 година в Монреал, Канада, в къщата на православния чилиец Йосиф Мунос Кортес. В продължение на 15 години иконата не спира да мироточи. На 31 октомври 1997 година Йосиф Кортес е убит, а иконата изчезва. Предполага се, че в деня на смъртта си Кортес е подарил иконата на свои близки. Други твърдят, че иконата е върната на Св. Гора, където е била нарисувана.

На хиляди селяни християни в Китай е било казано изображенията на Христос, кръстове и евангелски пасажи да бъдат махнати от домовете им. Това е част от усилията на китайското правителство за „транформиране на вярващите – от вярващи в религия да станат вярващи в партията“. Служители на Китайската комунистическа партия са посетили домовете на вярващите в Юган, провинция Дзянси, където около 10% от населението е християнско. Служителите на партията са призовали жителите да заменят личните си религиозни изображения с плакати на президента Син Дзинпин. Повече от 600 души са махнали християнските символи от домовете си, а 453 са сложили портрети на комунистическия лидер.

Светият Синод на Константинополската патриаршия под председателството на Негово Все Светейшество патриарх Вартоломей реши да канонизира старецът Яков Цаликис, съобщиха гръцките медии. 

Искането за канонизация е изпратено до Вселенската патриаршия от Халкидската митрополия чрез синода на Еладската архиепископия. Съгласно решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия паметта на св. Яков Цаликис ще се отбелязва всяка година на 22 ноември.

Декември

На 6 декември палестинците загасиха светлините на главната коледна елха в храма Рождество Христово в град Витлеем, на Западния бряг на река Йордан. Това бе направено в знак на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае официално Йерусалим за столица на Израел. В същото време християнските лидери в Йерусалим предупредиха американския президент Доналд Тръмп, че причинява „непоправими щети“ на ситуацията в Близкия изток.

„Център за изследване на Църквите на Изтока“ бе официално открит на 6 декември в университета в швейцарския град Фрибург. По думите на организаторите новият изследователски център ще насърчи отношенията между католици, протестанти и православни. В този университет е получил своята докторска степен върху научен труд за богомилите българският екзарх Стефан в началото на 20-те години на ХХ век.

08_12-3-300x225Звенигородският епископ Антоний от РПЦ, който беше на архиерейска визита в Тайланд, освети първия православен храм на остров Панган в Сиамския залив. Църквата носи името на св. Серафим Саровски и е построена със средства на православната община там. На острова живеят не повече от 400 души от рускоезичната диаспора, като в туристическия сезон броят им скача на 2500.  90% от населението на Тайланд изповядва будизма, но в последните години са отворени десетки православни храмове, а в енориите започват да се присъединяват немалко вярващи местни. Православни храмове има още на островите Пукет, Самуй и Чанг, а в провинция Ратчабури има православен мъжки манастир. Една от най-старите православни църкви пък е в Банкок и носи името на св. Николай Мирликийски.

В този месец стана ясно, че ще бъде построен първият гръцки православен манастир в Австрия в градчето Санкт Андра ам Зиркзее в източната част на Бургенланд. Въпреки че някои жители на района са имали резерви към изграждането на манастира, кметът Андреас Сатлър призова за неговото създаване и въпросът беше поставен на референдум през юни 2017 г. 569 жители гласуваха в полза на манастира, а 385 – против. Разрешението за манастира е издадено от Римокатолическата епархия на Бургенланд и Австрия.

Албанският архиепископ Анастасий получи албанско гражданство. „Изразих своята благодарност на президента Илир Мета за решението да ми даде гражданство. От първия ден, в който дойдох тук, се чувствам албански гражданин“, каза архиепископ Анастасий. e9cf06bcd01946e75d06bd19351c4421-300x212

Решението зарадва и стотиците православни християни, които от години чакат архиепископа им да получи гражданство. Архиепископът каза, че с президента на Албания имат почти 25-годишно добро приятелство, което също е спомогнало за взимането на решението му.

Това са основните събития от изминаващата 2017-та година. През новата си пожелаваме повече добри новини, повече радост и любов, както и истинска вяра.

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Порфирий от СПЦ: Трагедиите обединяват хората

Митрополитът на Загреб и Любляна Порфирий говори в интервю за земетресението в Хърватия, разрушените храмове ...