Начало / Uncategorized / 70-метрова скулптурна фигура на Христос да бъде поставена на връх Бузлуджа

70-метрова скулптурна фигура на Христос да бъде поставена на връх Бузлуджа

70-метровата бетонова конструкция на Бузлуджа да се превърне в скулптурна фигура на Иисус Христос.

Това е идеята на един старозагорец. По подобие на известната статуя от Рио де Жанейро, Божият Син трябва да разпери покровителствено ръцете Си над цяла България. Проектът вече е подаден по надлежния ред и чака съдбата си в кабинета на областната управителка на Стара Загора – Гергана Микова.

Строежът на паметника на Бузлуджа започва през 1974 г. по идея на ЦК на БКП и на самия Тодор Живков, а самото решение е взето три години по-рано – на 11 март 1971 г. Всички жители на страната са приканени да се включат чрез труд или средства в изпълнението на този, наречен от замислилите го: „Величествен пантеон на социализма и комунизма, на нашата неизмерима любов към скъпата ни Родина.” Мястото разбира се не е избрано случайно – през 1891 година там се събират първите социалисти, водени от Димитър Благоев, и създават революционната марксистка партия в България. Днес паметникът се руши и е опасен.

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...