Начало / Uncategorized / 10-те най-популярни публикации в „Добротолюбие“ за 2017-та година

10-те най-популярни публикации в „Добротолюбие“ за 2017-та година

Периодът на равносметките настъпи, уважаеми читатели. За нас изминалата година бе повече от успешна. Реализирахме няколко наши проекта, сред които е православното ни радио „Добротолюбие FM“, което скоро ще направи година, както и онлайн телевизионната ни платформа, намираща се в сайта ни. 

Публикувахме 101 видеа, един документален филм и предавахме десетки пъти на живо в страницата ни във фейсбук. Но резултатът от нашата работа е интересът, който вие продължавате да имате към сайта ни. Затова ви представяме десетте най-популярни поблукации в сайта. Преди да пристъпим към тях обаче ще споменем, че едно от видеата ни  във фейсбук достигна 49 000 преглеждания. 

И така, ето класацията ни:

10. Слизането на Благодатния огън

На десето място се нарежда с 6 356 посетители публикацията, в която бе вградено видео от богослужението на Божи Гроб в Йерусалим. 6 356 души от вас избраха да проследят слизането на Благодатния огън заедно с „Добротолюбие“. 

9. 14 вида древнохристиянски кръстa

7 194 от вас посетиха и се запознаха с различните видове кръстове. Кръстът не е просто знак, който показва нашата вяра и религия, a е символ на Божията победа над злото и смъртта. Кръстът ни напомня за жертвата, която Бог е направил за нашето спасение. Може би, осмоконечният православен кръст ни е най-обикновен и познат. Но има и много други варианти на кръста, известни в православната традиция. Може и сега да ги видите тук

8. Как да се предпазите от някой, който прави черна магия?

Публикацията на осмо място е посетена от 7 909 посетителя, които са се запознали с това какво е черна магия и как може да се предпазят от човека, който я извършва. Текстът е на Стареца Тадей Витовнишки. 

7. Обраха храма в Костинброд

За жалост не само хубавите и интересни публикации са били популярни през изминалата година. Една от популярните с горчив привкус е обира, който бе извършен в храма в Костинброд. За злодеянието сигнализираха читатели на „Добротолюбие“. Публикацията бе видяна от 8 397 посетителя. 

6. Тунелът на 365-е светци от православния календар

Публикацията за тунелът, който свързва главния път в курорта „Стража“ в Румъния и дървена църква, която носи името на Светите Равноапостолни Константин и Елена, е посетен от 8 413 пъти. За интересното място разказва Явор Иванов. Тунелът е изграден през 2006 г. Отвътре са изобразени 365 светци от православния календар, по един за всеки ден от годината. Входът на тунела е през голяма дървена порта.

5. Църковната ни община в Хамбург дари 30 тона хуманитарна помощ на отец Иван

На пето място в класацията ни се нарежда новината за дарението, което църковната ни община начело с отец Кръстин даде на известния у нас отец Иван. През юли по инициатива на немския хирург д-р Христо Алексиев и неговата фондация „Ars & Humanitas”, и със съдействието на Българската православна църква в гр. Хамбург бяха събрани и изпратени към България 30 тона хуманитарна помощ във вид на медицинска техника и обзавеждане за дома за сираци на отец Иван в с. Якимово. Публикацията видяха 9 452 души. 

4. Чудо в Румъния: икона на св. Петка проплака 

9 570 души посетиха новината с чудото, което се случи в северната ни съседка. На 19 юни 2017 г. в Търговище, Румъния, в следобедните часове миряни забелязали сълзи върху иконата на св. Петка.

3. Появиха се змийчетата на Св. Богородица на о. Кефелония

Змиите на Св. Богородица се появиха на Преображение тази година на гръцкия острон Кефалония. Всяка година хиляди хора очакват да видят дивното събитие. „На допир змиите са топли, а не студени както е обикновено“, съобщиха наши сънародници за „Добротолюбие“. Змийчетата не нападат хора, не ги хапят и се държат дружелюбно, но веднага щом напуснат храма те стават силно отровни и е препоръчително да не се пипат. Публикацията е посетена от 9 958 души. 

2. На Възкресение мюсюлмани доброволно охраняваха християните в Йордания

Тази новина привлече 11 185 от вас да я прочетат. На 19 април кралство Йордания за пореден път показа толерантност и как с мир и добра воля е възможно дори в бурния Близък изток да има  религиозно разбирателство. Само седмица след като 45 души бяха убити, а над 120 бяха ранени при атентатите на две коптски църкви в Египет, йордански младежи-мюсюлмани организираха доброволчески патрули за охрана на християнските църкви. Организирането на младежите се бе случило в социалните мрежи.

„Неделя вечер нашите християни ще се молят в църквите си и ще изпълняват религиозни обреди. Някои наемници заплашват нашата вътрешна сигурност и се опитват да сплашват съседите ни да не влязат в църквите…“ И ето, аз и моите приятели ще пазим тази нощ църквите в Балка, за да ги посетят нашите християни, без да се притесняват“, написа в социалната мрежа един от организаторите.

1. 12 делфина извадиха на брега икона на Божията майка

Най-четената публикация в сайта „Добротолюбие“ за 2017-та година е чудото, в което дванадесет делфина извадиха на брега икона на Божията майка. Публикацията бе прегледана от 19 265 души и разказва за икона на Божията майка, която се появила в гр. Сочи, Русия. Човекът, който я е намерил твърди, че 12 делфина са я извадили от морето. Той се разхождал по брега със съпругата си и видял делфините, които извадили на брега нещо, когато проверил видял, че това е иконата на Божията майка – Знамение.

През вече отиващата си година 137 496 потребители посетиха сайта ни. Най-много посетители имахме от София, Варна, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Видин, Враца, Смолян и Пазарджик, за което ви благодарим. От чужбина сайта ни има най-много посетители от САЩ, Германия, Великобритания, Македония, Гърция, Испания, Италия, Франция, Канада, Австрия, Русия, Кипър, Сърбия, Холандия. Интересното за нас бе, че този година получихме посещения и от Филипините, Нова Зеландия, Перу, Колумбия, Мексико и Молдова. Общият брой на държавите, от които потребители са посещавали „Добротолюбие“ е 128. Без да използваме реклами, страницата ни в социалната мрежа достигна повече от 4 800 харесвания. Това са реални хора, които желаят да получават навременна, обективна и интересна информация. 

Зад всички тези цифри стоят хора, работа и най-вече вие – нашите читатели, приятели и съработници. Надяваме се и през идващата нова 2018-та година заедно да растем и да се развиваме, та да продължаваме да ви информираме за нещата в Православието по света, такива каквито са – обективно и безпристрастно. 

Благодарим ви!

За Ангел Карадаков

Виж още

Панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание бе отслужена в храм „Въведение Богородично”

Панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание бе отслужена в храм „Въведение Богородично” – ...