Начало / Новини / Вселенският патриарх Вартоломей е против промяната на статута на Йерусалим

Вселенският патриарх Вартоломей е против промяната на статута на Йерусалим

Вселенският патриарх Вартоломей е против промяната на статута на Йерусалим, който американският президент Доналд Тръмп се опита да промени, като признае за столица на Израел именно Йерусалим. 

В свое послание патриарх Вартоломей призовава да бъде запазено уникалното положение на града. 

„Всички християни в града, не само православни, но и католици и арменци, споделят същото мнение“,

каза патриарх Вартоломей. Вселенският патриарх каза още, че наскоро е посетил Йерусалимския патриарх Теофил и двамата са се обединили около това – градът да бъде защитен за всички вярващи. Той се е срещнал и с палестинския лидер Махмуд Абас и е предал своите благопожелания за мирна 2018-та година за палестинския народ. 

вартоломейДействието на Тръмп предизвика сериозни реакции, както в района на Близкия Изток, така и в целия свят. Миналата седмица бе приета резолюция на ООН, която осъжда решението на американския лидер. Тя бе подкрепена от 128 държави. В отговор американките представители заявиха, че ще спрат финансирането на държавите, които са подкрепили резолюцията, а Доналд Тръмп пък каза, че „това ще спести много пари на американския народ“. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...