Начало / Новини / Албанският архиепископ Анастасий получи албанско гражданство (ВИДЕО)

Албанският архиепископ Анастасий получи албанско гражданство (ВИДЕО)

Албанският архиепископ Анастасий получи албанско гражданство, съобщиха албанските медии. 

„Изразих своята благодарност на президента Илир Мета за решението да ми даде гражданство. От първия ден, в който дойдох тук, се чувствам албански гражданин“, каза архиепископ Анастасий. 

Решението зарадва и стотиците православни християни, които от години чакат архиепископа им да получи гражданство. Архиепископът каза, че с президента на Албания имат почти 25-годишно добро приятелство, което също е спомогнало за взимането на решението му. 

„Благодаря на г-н Мета и се моля да получава мъдрост, смелост и да продължи важната си работа в страната за по-голям напредък и благосъстояние на родината. Бъдещето на страната ни в ЕС вече е сигурно“, допълни архиепископ Анастасий. 

През 1992 година архиепископ Анастасий поема нелекия кръст да бъде пастир на един народ, който не е имал своя Църква от столетия. Той възстановява афтокефалната Албанска църква с помощта на Вселенската патриаршия. 

Днес Албанската църква има над 130 свещенослужители, хиляди вярващи и огромна мисионерска мисия в страната. Най-голямата православна болница в Албания е собственост на архиепископията и носи името „Благовещение“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...