Начало / Uncategorized / Колко дни е православната Коледа?

Колко дни е православната Коледа?

fr-andrew-portrait-684x1024Протойерей Андрю Стивън Дамик Православна църква Св. Павел в Емаус, Пенсилвания, САЩ

Рождество Христово е почти тук, така че си задаваме въпроса колко дни ще ядем месо, нали? Или може би няколко дни остатъците от пуйката. Трябва да можем да оползотворим всеки ден от Рождество, така че не просто да пеем рождественски песни, но и да хапнем през всички празнични дни.

Но имаме проблем. Колко дни трябва да празнуваме? Колко дни има в православното отбелязване на Рождество Христово? Ние  постихме 40 дни, така че каква е равносметката?

Започваме на 25 декември, а отдаването на празника е на 31 декември, така че може да се каже, че има 7 дни в празнуването на Рождество. Дните, в които не се пости обаче са от 25 декември до 4 януари, така че може да се каже също, че дните на празнуване всъщност са 11, въпреки че преди четири дни (7 януари), сме спрели да пеем Рождественски химни.

Някои хора приемат и 5 януари  (което е в навечерието на Богоявление), така че може да се каже, че има 12 дни в православното Рождество. Те вероятно правят това, защото са чували, че има „12 Рождественски дни“. Истината обаче е, че подобно нещо няма в литургичния календар. Тези, които говорят, че има 12 рождественски дни, включват в празнуването на Рождество и 5-те дни предпразненство (20-24 декември), самият празник (25 декември) и 6-те дни на след него (26-31 декември). 

Някои хора пък възприемат празнуването на Рождество до 2 февруари, така че да има общо 40 дни празнуване.

Накрая, на всичко казано дотук, някои мислят, че православната Коледа е на 7 януари, което е с 13 дни напред (нали!?). Никой православен християнин обаче не празнува Коледа на 7 януари. 

Всички празнуват на 25 декември.

Въпреки това в календарите на някои хора пише „7 януари“ на този ден, защото те празнуват по стария Юлиански календар, като датират празниците си по това, което преразгледаният Новоюлиански календар или Григорианския показват т.е. 7 януари. Не забравяйте обаче, че ако празнувате Рождество по Юлианския календар, това не е 7 януари за вас. Това е 25 декември. Оказва се, че в Православната църква има два пъти 25 декември – с тринадесет дни разлика.

А за дохалкидонските християни е съвсем друг въпросът. Повечето от тях нямат декември или януари. Те имат други имена на месеците, които не съвпадат точно с нашите римски имена на месеците. Например, коптите празнуват Рождество на 29 Кояк (който се нарежда до 7 януари на новите календари).

Някои хора мислят, че православните отбелязват Рождество на 6 януари, вероятно защото те примесват Рождество с Богоявление или пък, защото свързват арменската Коледа с православната, което със сигурност ще ви обърка тотално. Арменците обаче празнуват едновременно Рождество и Богоявление на 6 януари. И както стана ясно по-горе въобще нямат „януари“.  

И така някои хора празнуват на 25 декември на 25 декември, други 25 декември на 7 януари. Въпреки всичкото това смятане, смятам да празнувам с всички. 

А отговорът на зададения въпрос не е число, а е: 

„Добре дошли в Православието“!

За Николина Александрова

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...