Начало / Новини / Атинският архиепископ Йероним възглави тържествата по повод Рождество Христово в Гърция

Атинският архиепископ Йероним възглави тържествата по повод Рождество Христово в Гърция

На 25 декември – Рождество Христово, Атинският архиепископ Йероним възглави празничната св. Литургия в храм „Св. Благовещение“ в Атина, съобщава сайтът Ромеа. 

На богослужението присъства и морският министър Панайотис Корбъмиш. Архиепископът бе в съслужение с епископите Кирил и Христофор. Имаше и представители на Александрийския и Руския патриарси. 

В словото си архиепископът каза, че в условия на война, страдание и бедност, заплаха от тероризъм и всеобща заплаха, тържествено и тихо се отбелязва празникът на Христовото Рождение. Той допълни още, че звънът на тържествените камбани символизират и означават именно победата на светлината над тъмнината, на доброто над злото и подчерта, че „съвършената любов прогонва страха“. 

„Време е да помислим отново какво имахме, какво загубихме и какво имаме сега. Бъдещето ни изисква вярност към Църквата“,

каза архиепископ Йероним. Думите му звучат актуално и заради проблемите, които гръцката църква има напоследък с политиката на страната, водена от премиера Ципрас. Узаконяването на еднополовите бракове, съжителството без брак и др. създадоха повод за проблеми в отношенията на Атинската архиепископия с Гръцката държава. 

xristougenna-mitropoli-75

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...