Начало / Uncategorized / Светите отци за Рождество Христово

Светите отци за Рождество Христово

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение“ (Лука 2:14).

Св. Игнатий Богоносец: И остана скрито от княза на този век девството на Мария и детеродството ѝ, както и смъртта на Господ: три тайни, достойни за огласяване, които бяха извършени в Божие мълчание. 2. Прочее как [Той] се откри на вековете? Звезда в небето засвети над всичките звезди и светлината ѝ беше неизречима, и новостта ѝ предизвика угощение, а останалите звезди заедно със слънцето и луната станаха хор за тази звезда, а само тя разхвърляше светлината си навсякъде. И смущение имаше: откъде това ново явление, неподобно на тези [звезди]. 3. От него се развали всяка магия и всяка окова на злото изчезна; незнанието бе отстранено, древното царство се разруши, тъй като Бог по човешки се яви за обнова на вечния живот. И това, което беше подготвено от Бога, получи начало. Оттам всичко се разтресе, защото се подготвяше разрушаването на смъртта.

Св. Ефрем Сириец: Възсия денят на милостта, нека никой да не преследва своя ближен за нанесената му обида; настана денят на радостта, да не причиняваме никому скръб и печал; в този ясен и безоблачен ден да обуздаем гнева, който нарушава мира и спокойствието; в този ден Бог снизхожда към грешния човек, нека праведният да не презира съгрешилия; в този ден Богатият заради нас обедня, нека богатите разделят своята трапеза с бедните!

Св. Григорий Богослов: Това, което се съединява с Бога, то се и спасява.

Св. Григорий Палама: И тъй, Син Божи стана човек, за да ни покаже на каква висота ни възнася. За да познаем любовта Божия; за да ни посочи, че Бог е създал нашето естество добро; за да стане Началник на новия живот; да потвърди възкресението и да прекрати безнадеждността. За да направи човеците синове Божии и участници в божественото безсмъртие, като Самият Той стана Син човешки. За да узнаем, че човешката природа, за разлика от всички твари, е сътворена по образ Божи и е толкова сродна с Него, че може да образува в Господа Иисуса Христа една ипостас.

 

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...