Начало / Uncategorized / Митрополит Йосиф: Да бъдем винаги пред благия поглед на Богомладенеца

Митрополит Йосиф: Да бъдем винаги пред благия поглед на Богомладенеца

zx320y180_1977048„Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20)

Възлюбени, Започвам Рождественското архипастирско послание с въпроса: Коя е най-важната истина на света? Вероятно ще има много отговори. Ние, православните християни, като се размислим задълбочено, също се питаме: коя от истините на света, с която човешкият разум може да влиза в допир, е най-важната? Задавайки въпроса в момента на писането на посланието, давам и отговора, който е:

Най-важната истина на света е, че Бог е с нас и ние не сме самотни на нашата планета. Нещо, което много често приемаме, без да се замисляме!

Представете си обаче, какво може да бъде нашето положение, ако Бог не е с нас и сме сами. Помислете си, какво ще бъде нашето състояние, ако бяхме създадени от някакво безразлично същество, което ни е оставило да се оправяме сами. Животът ни едва ли би имал смисъл! Затова основното послание на Православната ни вяра и църква е, че Бог е с нас. Истина, която е предсказана за Господ Иисус, преди още Той да се роди: „И ще Му нарекат името Емануил, което ще рече, с нас е Бог” (Мат. 1:23). Върху тази основна истина сега можем да градим всичките си полезни начинания в живота. Защото, има Бог – ще има и правда. Има Бог – ще има и човешки напредък. Има Бог – ще има и свобода. Има Бог – ще има и любов между човеците.

Ако нямаше Бог, никое от тези неща нямаше да бъде дълготрайно. Така че, най-важното нещо за всички времена, според мен, е тъкмо това обещание на Новия Завет: „Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20), т.е. Емануил ще бъде винаги с нас. Той е и ще бъде с нас всяка минута. Ще ни придаде всичко, щом търсим царството Му и Неговата правда – ще ни пълни „торбите”, „хладилниците”, „резервоарите на колите”, „язовирите” дори, щом изпълняваме Неговите изисквания, дисциплинираме себе си и постоянстваме в Неговите пътища.

Ето, Христос отново се роди – да Го прославим! Христос отново слезе от небесата – да Го посрещнем! Да вярваме в Него и в Евангелието; да живеем с убеждението, че винаги сме пред благия поглед на Родилия се Богомладенец. Щом вършим това, ние ще реализираме и всичките си благонамерения, което е абсолютна гаранция за един богоугоден живот.

Честито Рождество Христово! Щастлива Новата 2018 година!

На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...