Начало / Uncategorized / Християнските резбари във Витлеем все още пазят древните традиции на Светите земи

Християнските резбари във Витлеем все още пазят древните традиции на Светите земи

Християнските дърворезбари във Витлеем, все още са запазили древните традиции по Светите земи, но поради влошаването на ситуацията и намаляване на потока от поклонници и туристи, много от тях са принудени да напуснат града.

Във Витлеем и в околностите около мястото на Рождество Христово, дълбоко почитано от християните по света, има няколко десетки работилници за дърворезба. В тях майсторите резбоват кръстове, розети, статуетки, купи и сцени на Рождество Христово от маслинено дърво, а в някои семейства занаятът се предава от баща на син от почти две хилядолетия. Но днес техните умения са все по-малко търсени, тъй като потокът от туристи и поклонници към Витлеем е намалял поради размириците и проблемите със сигурността на гостите на града. От 6 декември палестинците многократно провеждаха демонстрации в знак на протест срещу решението на президента Тръмс да признае Йерусалим за столица на Израел и да прехвърли американското посолство в града.

Един от занаятчиите, наречен Гиякаман, дълбоко вярващ католик, се завърнал преди седем години във Витлеем, град на смесено християнско-мюсюлманско население, за да продължи занаята на своите предци. „Не можех да позволя на семейната традиция да изчезне след като баща ми напусна“, казва Гиякаман. „Преди всичко бях ръководен от моята вяра. Там са останали толкова малко християни, че всеки от нас е важен за живота на общността. Но аз се върнах, защото работилницата беше създадена от моите предци, а мъжете в нашето семейство винаги са работили усилено в нея, печелейки собствения си хляб.“

Броят на християните в Светите земи пада рязко поради емиграцията и днес те съставляват само 2%. Махмуд Хавари директор на Палестинския музей на Западния бряг заявява, че резбари занаятчии се появяват сред християнското население на Светите земи около Витлеем през четвърти век по време на Византийската империя. „Дърворезбарското изкуство може да се счита за част от националното културно наследство на Палестина и важен компонент на икономиката в тази област“. Според него витлеемските резбари са станали известни със своето изкуство, дори в древния свят, но истинският разцвет започва в края на 19 век.

Много от тези майстори, между които има и мюсюлмани, са широко известни в целия свят поради художествените качества на фигурките на Дева Мария с Младенеца и сцените на Рождество Христово. Някои от тях са много малки и се побират в дланта ви, докато други са толкова големи, че могат да бъдат използвани за украса на катедрали. Семейната компания Hoshi (Hosh) се намира в предградията на Витлеем и дава работа на 14 души, повечето от които са роднини. „Ние изпращаме 95% от нашите продукти на празнични изложения, панаири за изкуство и европейски магазини“, казва Тони Хош. „Основният доход обаче се осигурява от поклонниците, а сега има малко от тях в града, които да подкрепят нашето производство“.

Напрежението и размириците се случват в покрайнините на Витлеем, но в центъра на града, разкошно украсен с коледни светлини, всичко е все още тихо и спокойно. Дори твърде спокоен за Бъдни вечер.

Липсата на посетители е особено забележима в магазина „Св. Михаил“, който е собственост на 55 семейства от местните християни. Седмица преди Коледа не виждате никого освен пет или шест служители. „Много млади хора напускат родния си град, защото тук няма работа“, казва продавачът Наум Басел. „Витлеем е туристически град, без туристи няма работа. И тук няма свобода.“

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...