Начало / Uncategorized / В Австрия ще бъде построен първият православен манастир

В Австрия ще бъде построен първият православен манастир

Първият гръцки православен манастир в Австрия ще бъде построен в градчето Санкт Андра ам Зиркзее в източната част на Бургенланд. Това съобщиха гръцки репортери.

Въпреки че някои жители на района са имали резерви към изграждането на манастира, кметът Андреас Сатлър призова за неговото създаване и въпросът беше поставен на референдум през юни 2017 г. 569 жители гласуваха в полза на манастира, а 385 – против. Разрешението за манастира е издадено от Римокатолическата епархия на Бургенланд и Австрия.

В неотдавнашно писмо до кмета на града и други лидери на общността, митрополитът на Австрия и Унгария Арсений пише: „Информирам ви, че с удоволствие приемам молбата ви да построите първият австрийски православен манастир в пазарния град Санкт Андра ам Зиркзее „. Писмото на митрополията е предхождано от писмо от кмета в края на ноември.

Митрополитът също така отбеляза, че е развълнуван от положителния резултат от референдума, изразявайки своята благодарност за „гостоприемството и щедростта“ на народа. Той е получил предложения за помощ от редица политически и обществени представители, както и от частни лица.

За митрополит Арсений манастирът е „видим знак на вярата в света“ и „напомняне за възможността всяко човешко същество да се обърне към Бога“.

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...