Начало / Uncategorized / В Австрия ще бъде построен първият православен манастир

В Австрия ще бъде построен първият православен манастир

Първият гръцки православен манастир в Австрия ще бъде построен в градчето Санкт Андра ам Зиркзее в източната част на Бургенланд. Това съобщиха гръцки репортери.

Въпреки че някои жители на района са имали резерви към изграждането на манастира, кметът Андреас Сатлър призова за неговото създаване и въпросът беше поставен на референдум през юни 2017 г. 569 жители гласуваха в полза на манастира, а 385 – против. Разрешението за манастира е издадено от Римокатолическата епархия на Бургенланд и Австрия.

В неотдавнашно писмо до кмета на града и други лидери на общността, митрополитът на Австрия и Унгария Арсений пише: „Информирам ви, че с удоволствие приемам молбата ви да построите първият австрийски православен манастир в пазарния град Санкт Андра ам Зиркзее „. Писмото на митрополията е предхождано от писмо от кмета в края на ноември.

Митрополитът също така отбеляза, че е развълнуван от положителния резултат от референдума, изразявайки своята благодарност за „гостоприемството и щедростта“ на народа. Той е получил предложения за помощ от редица политически и обществени представители, както и от частни лица.

За митрополит Арсений манастирът е „видим знак на вярата в света“ и „напомняне за възможността всяко човешко същество да се обърне към Бога“.

За Николина Александрова

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...