Начало / Uncategorized / Митрополит Тихон: Празникът Рождество Христово ни припомня Въплъщението, което обнови света

Митрополит Тихон: Празникът Рождество Христово ни припомня Въплъщението, което обнови света

met-tikhon-videoПубликуваме рождественското послание на митрополита на САЩ и Канада Тихон от Американската православна църква. 

„Христос се роди! Прославете го!“

Възлюбени братя и благословени в Господа чеда, 

Като идваме до края на гражданската година, си припомняме период, в който трагедии, актове на тероризъм, стрелбата на обществени места, политическото объркване и сексуални обвинения доминираха в новините. Тъмнината, която обвива света добави още тежест към нашите лични и семейни борби: зависимост, отчуждаване, разводи и всякакъв вид конфликти, предизвикани от човешките страсти.

Можем да се запитаме как любовта така окончателно е избягала от човешкото сърце. 

Празникът на рождението по плът на нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос е припомняне за нас, че „раят и земята днес се радват на предреченото“ и ангели и хора „продължават духовният празник на Бога, роден от жена, Който се въплъщава в плътта на онези, които седят в тъмнина и сянка“. Светлината, която ние днес приемаме не е просто физическа светлина, която прониква в мрака, който ни заобикаля, но е преобразяваща светлина, която разкрива Божията любов към нас и ни вдъхновява да растем в любовта си към Бог. 

Няма философия или идеология, която да превъзмогне ирационалността на света. Само преобразяващата светлина на Христос – Неговата свята и жертвена любов – може да изпълни това. Само чрез истинската любов заедно с животните и яслата можем „да приемем Него, който със Слово Си ни освободи от действията против разума“. Когато се отчайваме от трагедиите в света и в нашия живот, нека спомним, че точно в средата на такава тъмнина, Словото Божие избра да се въплъти. 

Архимандрит Захарий казва, че „когато ние сме изправени пред руините на човешката любов и намерим себе си напълно смазани, тогава две решения могат да бъдат дадени: да се обърнем към Бога с болката си, така че Бог да влезе в живота ни и да го обнови, или ние да продължим да бъдем измамени от човешките ни планове и да преминаваме от една трагедия и безплодие на душата към друга, надявайки се, че един ден ще постигнем съвършенство“. 

Светът копнее за истинска любов, но изглежда затънал в глобалните трагедии, на които сме свидетели всеки ден. В нашия хоризонт и човешки взаимоотношения един към друг, това, което ни липсва, е самият Бог, Богочовекът и третото Лице на св. Троица, който да очисти и изцели нашите несъвършени и разрушени взаимоотношения. Независимо дали става дума за съпруг и съпруга, брат или сестра, или по-голяма общност, истинската любов и постоянният мир могат да бъдат намерени само чрез общуването ни с Бог.

В нашия православен контекст, това заема място в Св. Литургия и води енориашите ни чрез възпитателната и себежертвена Божия любов в сърцата ни.

„Раят на земята започва чрез любовта към Бог и към нашите ближни. В това се крие цялото богатство на вечния живот, защото човекът е създаден, за да слави Бог. Неговата наслада е да върне тази слава на творението, което от своя страна да въздаде още по-голяма слава на Създателя“. 

Днешният празник е напомняне за това, че чрез този кръговрат от възхвала и обич между Бог и човек намираме истинското си предназначение. Нека новороденият Христос ни даде сили да запазим Неговата любов в сърцата си, да намерим път към ближните ни чрез молитва, жертва и смирение, и да си спомним, че независимо от степента на собствената ни отпадналост или разруха в света, Христос дойде, за да ни даде надежда за обновление, „затова, че Той бе и остана истински Бог, а което не беше, взе върху себе си – стана човек от любов към човечеството“.  

С любов в новородения Христос,

+ Тихон

Архиепископ на Вашингтон
Митрополит на САЩ и Канада

За Николина Александрова

Виж още

Прокараха път до Дъбайския манастир, край Сандански

След всички инициативи по възстановяване и облагородяване на Дъбайския манастир вече има и прокаран път ...