Начало / Новини / Приключи първата фаза от реставрацията на библиотеката на Синайския манастир „Св. Екатерина“

Приключи първата фаза от реставрацията на библиотеката на Синайския манастир „Св. Екатерина“

Събраните древни ръкописи, съхранявани в манастира „Св. Екатерина“ на Синайския полуостров, са отворени отново за изследване, след като приключи първата фаза на реставрация в манастирската библиотека. 

Процесът по възстановяване на ръкописите е продължил почти девет години, като основна роля в него има Египетското правителство. По време на обработката на ръкописите е извършен и ремонт на самата библиотека, като са укрепени източните стени, ремонтирана е фасадата и е укрепена така наречената „стена на Юстиниан, която е построена през VI в.“, съобщи проф. Мохамед Абделатиф от службата за опазване на християнски и мюсюлмански паметници.

Обновяването на библиотеката доведе до ново откритие: преди месец стана ясно, че в хода на запазване на един от секторите е била открита книга, която е написана на висококачествена кожа, а в нея са описани медицински експерименти и резултатите от тях, проведени от Хипократ. Времето на създаване на ценната находка не е ясно все още, но се предполага, че книгата е написана в периода V-VI век. 

В същото време е възстановена една от най-древните и шорокомащабни мозаечни картини, съхранявани в Близкия изток, разположени в помещенията на библиотеката. Едната картина изобразява Преображение Господне на планината Тавор и е с големина от 46 квадратни метра.

Манастирът „Св. Екатерина“ е един от най-старите действащи православни манастири в света. Основан е през IV в. в  подножието на планината Синай. Големината на библиотеката по своя характер се явява втората подобна след тази във Ватикана. През 2002 година манастирът бе включен в списъка на материалното културно наследство, наблюдавано от ЮНЕСКО. 

За Добротолюбие

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...